Hatályon kívül helyezték az I. fokú bíróság döntését

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 24. kedd, 10:00
Összegzés: 

Megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla az I. fokú bíróság döntését abban az ügyben, amelyben több százmilliós csalással és más bűncselekményekkel vádoltak meg egy Békés megyei vállalkozót.

A Gyulai Törvényszék a vádlottat korábban 4 év börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra, 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte, és több mint 320 millió forintos kár megtérítésére kötelezte.

A táblabíróság viszont úgy látta, hogy az ügyben érdemben nem tud állást foglalni, mert az I. fokú ítélet felülbírálatra alkalmatlan, oly mértékben megalapozatlan.

A Szegedi Ítélőtábla a Gyulai Törvényszéket új eljárás lefolytatására kötelezte, egyben kimondta, hogy az új eljárás során a Gyulai Törvényszék másik tanácsának kell eljárnia.

 

Az I. fokú ítélet szerint az ügy I. rendű vádlottja 4 Békés megyei cég ügyvezetőjeként dolgozott. A gazdasági társaságok fő tevékenységi köre benzinkutak üzemeltetése, illetve elektronikai cikkek kereskedelme volt. Az azonos érdekeltségi körhöz tartozó és zömében az I. és a II. rendű vádlott által képviselt ügyfél-társaságok a CIB Bank Zrt. sértettől történő hiteligénylések során, majd ezt követően is éveken át folyamatosan, szándékosan megtévesztették a kölcsönt folyósító pénzintézetet. A cégek 2011-ben történt felszámolásig hamis adatokat szolgáltattak, valótlan tatalmú okiratokat használtak fel. A jogellenesen megszerzett hitelösszeg visszafizetése már a hitel folyósításakor sem állt szándékukban, és arra reális lehetőségük nem is volt.

A hitelfelvételekkel az I. rendű vádlott összesen 735,8 millió forint kárt okozott a banknak, amiből 176,3 millió forint térült meg.

xxx

Különösen jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás, számvitel rendjének megsértése, közokirat-hamisítás bűntettében és hamis magánokirat felhasználás vétéségen mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék az I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 4 év börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra, 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte. A bíróság kötelezte a vádlottat, hogy a CIB Bank Zrt.-nek, mint károsultnak 323,8 forintot, és ennek 2011. június 27-től számított késedelmi kamatát fizesse meg.

Az ügy II. rendű vádlottja csalás és közokirat-hamisítás bűntettéért 1 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett szabadságvesztése börtönbüntetést és 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás kapott. Ez az ítélet jogerőre emelkedett, így a fellebbezések után a Szegedi Ítélőtábla az I. rendű vádlott ügyét tárgyalta.

Eljáró bíróság: