Adócsalás Jász-Nagykun-Szolnok megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 26. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Adócsalással vádolt cégvezetők ügyét tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla holnap, január 26-án 9 órától a fszt. 11-es tárgyalóban. A négy férfit I. fokon a Szolnoki Törvényszék különböző tartamú szabadságvesztésre ítélte.

 

Négy olyan vádlott ügyét tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla, akik éveken át őrző-védő cégeket irányítottak, és akiket adócsalás és más bűncselekmények miatt I. fokon különböző tartamú szabadságvesztésre ítélt 2016 márciusában a Szolnoki Törvényszék.

Az I. és a II. rendű vádlottak a tulajdonukban lévő és irányításuk alatt álló társaságok neve alatt különböző megrendelők (bankok, postahivatalok, egyéb hivatalok, üzemek) részére vagy őrző-védő cégek alvállalkozójaként gazdasági tevékenységet folytattak, azonban a megszerzett árbevétel ÁFA-ját nem kívánták bevallani és befizetni.

Ennek érdekében olyan vállalkozásokat szerveztek be, amelyek részére névlegesen a megrendeléseket alvállalkozásba adták. Ilyenek voltak az I. rendű vádlott cégei is. Ténylegesen azonban a gazdasági tevékenységet az II., a III. és a IV. rendű vádlott által irányított társaságok végezték. Valójában a munkavállalókat is ők foglalkoztatták. 

Ezen tevékenységükkel a vádlottak 2006-ban, 2007-ben és 2008-ben összességében több százmilliós kár okoztak az állami költségvetésnek.

xxx

Az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszék a R. F. és társai ellen indított büntető ügyben folytatólagosan elkövetett adócsalás és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás az I. rendű vádlott R. F.-t 2 év 10 hónap, a II. rendű vádlott K. Á.-t 5 év börtönre, a III. rendű vádlott M. F.-t 4 év 4 hónap, a IV. rendű vádlott N. G.- 2 év 3 hónap börtönre ítélte.

A döntés ellen az ügyész az I., a II. és a III. rendű vádlott esetében a kiszabott börtönbüntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést, míg a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: