Kábítószer-kereskedelem büntette Budapesten (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 31. kedd, 10:30
Összegzés: 

Első fokon 10 év fegyházra ítélt budapesti kábítószer-kereskedő ügyét tárgyalja január 31-én kedden 10:30 órától a Fővárosi Ítélőtábla a Szegedi Ítélőtábla fszt. 11-es tárgyalójában. (Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla kirendelés alapján jár el.)

 

Az I. rendű vádlott 2013. december 19-én történt elfogása előtt különböző kábítószerek kereskedelmével foglalkozott. A továbbértékesítésre szánt kábítószereket és az azok adagolásához, forgalmazásához szükséges eszközöket saját budapesti lakásán tárolta. Az I. rendű vádlott élettársa a III. rendű vádlott.

2013. december 19-én az I. rendű vádlott a III. rendű vádlott közvetítésével összesen 35 ezer forint értékben adott át kábítószert a budapesti Jókai téren B. P.-nek. Nem sokkal később az autójával elhajtó vásárlót az őt figyelő rendőrök elfogták, a kábítószert megtalálták.

Még aznap az I. rendű vádlott ismét megjelent a Jókai téren, ahol előzetes egyeztetés után kábítószert adott el a II. rendű vádlottnak. Az ügyletet követően mindkét vádlottat elfogták a rendőrök. Ezzel egyidejűleg a rendőrség az I. rendű vádlott lakásán házkutatást tartott, amely során összesen 87,39 gramm tömegű, több mint 50 gramm tiszta hatóanyagot tartalmazó kokaint, valamint 36 darab kábítószeres tablettát találtak. Ezek mellett a rendőrök a kábítószer adagolásához, csomagolásához és forgalmazáshoz szükséges eszközöket, valamint a kábítószer-kereskedelemből származó, nagyobb mennyiségű forintot és valutát foglaltak le.

Az I. rendű vádlott által az elfogása napján eladott, illetve eladási céllal megtartott kokain és más kábítószer a jelentős mennyiség alsó határát mintegy 1,3-szoros mértékben meghaladta.

xxx

Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a a Fővárosi Törvényszék 2016. június 13-án Á. M. I. rendű vádlottat, és ezért őt 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottját B. P. R. kábítószer birtoklásának bűntettéért 2 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, míg a III. rendű vádlott  T. J.-t bűnsegédként, csekély mennyiségű kábítószer átadásával elkövetett kábítószer-kereskedelem vétségéért 2 évre próbára bocsátotta a bíróság.

Az ítélet a II. rendű vádlott esetében jogerőre emelkedett, így fellebbezések után az I. és a III. rendű vádlott ügyét tárgyalja a Fővárosi Ítélőtábla.

Az ügyészség B. P.-vel szemben – büntethetőséget kizáró ok miatt – az eljárást megszüntette.

Eljáró bíróság: