Költségvetési csalás és más bűncselekmények Békés megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 1. szerda, 10:00
Összegzés: 

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt I. fokon szabadságvesztés büntetésre ítélt öt vádlott ügyét tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla február 1-jén, szerdán 10 órakor a fszt. 11-es tárgyalóteremben.

  

Az I. fokú ítélet szerint az I. rendű vádlott S. R. az általa vezetett orosházi székhelyű BAU-DENT PLUS Kft. keretében valós gazdasági tevékenységet folytatott, különféle terményekkel, gabonafélékkel kereskedett. E tevékenység során azonban 2010-ben olyan gazdasági társaságoktól is fogadott be a társaság könyvelésébe gabonaeladásról szóló fiktív, valótlan tartamú költségszámlákat, amelyekkel valójában az általa képviselt cég nem állt üzleti kapcsolatban. Ezek a cégek ebben az időszakban gazdasági tevékenységet egyáltalán nem végeztek, vagy ha volt is gazdasági tevékenységük, gabonakereskedést nem folytattak.

Ezzel a magatartásával az I. rendű vádlott 2010-ben összesen 111 millió 449 ezer forinttal csökkentette ÁFA adónemben a központi költségvetés bevételét. Az így elvont összeget a vádlott saját céljaira használta fel, a bűncselekmény elkövetésével jogtalanul gazdagodott.

Az állami költségvetésnek okozott több mint 111 milliós vagyoni hátrány okozásához a II. rendű vádlott G. Z. a cége nevében kiállított valótlan tartamú számlákkal összesen 68,1 millió, Sz. Z. III. rendű vádlott 66,2 millió forint, R. I. IV. rendű vádlott 5 millió, P. P. V. rendű vádlott 29 millió forint erejéig járult hozzá.

A Gyulai Törvényszék az I. rendű vádlottat folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettéért és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségéért 5 év börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra és 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte. A bíróság az I. rendű vádlottal szemben 111.449.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A többi vádlottat, aki az adócsalásban bűnsegédként vett részt 3 év 6 hónap (II. rendű vádlott), 3 év (III. rendű vádlott) 1 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett (IV. rendű vádlott) és 2 év szabadságvesztésre (V. rendű vádlott) ítélte a bíróság. Valamennyi vádlottat 5 évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól is a bíróság.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: