Nyolc év fegyházra enyhítették a budapesti kábítószer-kereskedő büntetését

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 31. kedd, 10:30
Összegzés: 

Tíz évről 8 év fegyházra enyhítette egy budapesti kábítószer-kereskedő büntetését Fővárosi Ítélőtábla. Egyben a közügyektől eltiltás időtartama is 10-ről 8 évre csökkent.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az enyhítő körülményekre (időmúlás, büntetlen előélet, egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodás), a Fővárosi Ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy az I. fokon kiszabott büntetés eltúlzottan súlyos, ezért annak enyhítése szükséges.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

(Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla kirendelés alapján jár el.)

 

Az I. rendű vádlott 2013. december 19-én történt elfogása előtt különböző kábítószerek kereskedelmével foglalkozott. A továbbértékesítésre szánt kábítószereket és az azok adagolásához, forgalmazásához szükséges eszközöket saját budapesti lakásán tárolta. Az I. rendű vádlott élettársa a III. rendű vádlott.

2013. december 19-én az I. rendű vádlott a III. rendű vádlott közvetítésével összesen 35 ezer forint értékben adott át kábítószert a budapesti Jókai téren B. P.-nek. Nem sokkal később az autójával elhajtó vásárlót az őt figyelő rendőrök elfogták, a kábítószert megtalálták.

Még aznap az I. rendű vádlott ismét megjelent a Jókai téren, ahol előzetes egyeztetés után kábítószert adott el a II. rendű vádlottnak. Az ügyletet követően mindkét vádlottat elfogták a rendőrök. Ezzel egyidejűleg a rendőrség az I. rendű vádlott lakásán házkutatást tartott, amely során összesen 87 gramm tömegű, több mint 50 gramm tiszta hatóanyagot tartalmazó kokaint, valamint 36 darab kábítószeres tablettát találtak. Ezek mellett a rendőrök a kábítószer adagolásához, csomagolásához és forgalmazáshoz szükséges eszközöket foglaltak le.

Az I. rendű vádlott által az elfogása napján eladott, illetve eladási céllal megtartott kokain és más kábítószer a jelentős mennyiség alsó határát mintegy 1,3-szoros mértékben meghaladta.

xxx

Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a a Fővárosi Törvényszék 2016. június 13-án Á. M. I. rendű vádlottat, és ezért őt 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottját B. P. R. kábítószer birtoklásának bűntettéért 2 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, míg a III. rendű vádlott  T. J.-t bűnsegédként, csekély mennyiségű kábítószer átadásával elkövetett kábítószer-kereskedelem vétségéért 2 évre próbára bocsátotta a bíróság. Az ügyészség B. P.-vel szemben – büntethetőséget kizáró ok miatt – az eljárást megszüntette. 

Az ítélet a II és III.. rendű vádlott esetében jogerőre emelkedett, így fellebbezések után az I. rendű vádlott ügyét tárgyalta a Fővárosi Ítélőtábla.

Eljáró bíróság: