Elnapolták a tárgyalást a költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indított büntetőügyben

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 1. szerda, 10:00
Összegzés: 

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt I. fokon szabadságvesztés büntetésre ítélt öt vádlott ügyét tárgyalta volna a Szegedi Ítélőtábla február 1-jén, szerdán. Mivel az egyik ügyvéd menthető okból nem tudott a tárgyaláson részt venni, holott az ügyvéd jelenléte a II. fokú eljárásban kötelező,

a Szegedi Ítélőtábla a tárgyalást 2017. június 16-ára elnapolta.

Döntött a táblabíróság arról is, hogy helyt adva az I. rendű vádlott és védője indítványának, az I. rendű vádlott előzetes letartóztatását megszüntette, elrendelve egyben a házi őrizetét. Ez ellen a döntés ellen az ügyész fellebbezést nyújtott be. Ennek elbírálásáig az I. rendű vádlott házőrizetbe kerül.

  

Az I. fokú ítélet szerint az I. rendű vádlott S. R. az általa vezetett orosházi székhelyű BAU-DENT PLUS Kft. keretében valós gazdasági tevékenységet folytatott, különféle terményekkel, gabonafélékkel kereskedett. E tevékenység során azonban 2010-ben olyan gazdasági társaságoktól is fogadott be a társaság könyvelésébe gabonaeladásról szóló fiktív, valótlan tartamú költségszámlákat, amelyekkel valójában az általa képviselt cég nem állt üzleti kapcsolatban. Ezek a cégek ebben az időszakban gazdasági tevékenységet egyáltalán nem végeztek, vagy ha volt is gazdasági tevékenységük, gabonakereskedést nem folytattak.

Ezzel a magatartásával az I. rendű vádlott 2010-ben összesen 111 millió 449 ezer forinttal csökkentette ÁFA adónemben a központi költségvetés bevételét. Az így elvont összeget a vádlott saját céljaira használta fel, a bűncselekmény elkövetésével jogtalanul gazdagodott.

Az állami költségvetésnek okozott több mint 111 milliós vagyoni hátrány okozásához a II. rendű vádlott G. Z. a cége nevében kiállított valótlan tartamú számlákkal összesen 68,1 millió, Sz. Z. III. rendű vádlott 66,2 millió forint, R. I. IV. rendű vádlott 5 millió, P. P. V. rendű vádlott 29 millió forint erejéig járult hozzá.

A Gyulai Törvényszék az I. rendű vádlottat folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettéért és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségéért 5 év börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra és 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte. A bíróság az I. rendű vádlottal szemben 111.449.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A többi vádlottat, aki az adócsalásban bűnsegédként vett részt 3 év 6 hónap (II. rendű vádlott), 3 év (III. rendű vádlott) 1 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett (IV. rendű vádlott) és 2 év szabadságvesztésre (V. rendű vádlott) ítélte a bíróság. Valamennyi vádlottat 5 évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól is a bíróság.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: