Elnapolás a Szegedi Ítélőtáblán Emberölés kísérlete Kondoroson (Békés megye)

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 8. szerda, 09:00
Összegzés: 

Elnapolta a Szegedi Ítélőtábla a tárgyalást abban az ügyben, amelyben azért indult eljárás egy férfi ellen, mert barátnője volt élettársára késsel támadt, és életveszélyesen megsebesítette. A tárgyalás új időpontja: 2017. április 26. A vádlottat emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt I. fokon 9 év börtönre ítélte a Gyulai Törvényszék.

 

K. L.-né és Sz. G. sértettek élettársi kapcsolatban éltek, amelyből 1999-ben született ifj. Sz. G. sértett. Az élettársak kapcsolata 2007-ben megszakadt, majd K.-né 2011 októberében megismerkedett Sz. J. vádlottal. Sz. J. italozó életmódot folytatott, ezért az asszonnyal nem alapítottak közös háztartást, nem lettek élettársak sem, azonban alkalmanként találkoztak.

A vádlott ittasan féltékenykedett Sz. G. sértettre, ilyenkor agresszív volt az asszonnyal szemben. 2012 tavaszától legkevesebb nyolc alkalommal a féltékenység veszekedésbe torkollott, a vádlott megverte a nőt, s előfordult, hogy rájuk törve az ajtót, behatolt a lakásukba.

Mivel az asszony egykori élettársa a közös gyermek miatt tartotta a kapcsolatot volt családjával, szabad bejárása volt az asszony és a közös gyerek által lakott kondorosi ingatlanba.

2015. július 3-án a vádlott és K.-né már délelőtt elkezdett italozni különböző kondorosi kocsmákban, majd délután az asszony házához mentek. Ekkor a lakásban tartózkodott Sz. G. sértett, akit a vádlott kérdőre vont, miért van ott? A férfi nem válaszolt, hanem kiment az udvarra dohányozni. A vádlott féltékenységtől felindultan követte, hangosan szidalmazta, és közölte vele, hogy megöli. Majd a vádlott visszaszaladt a konyhába, s miután fellökte K.-nét, magához vett egy kést, majd az udvarra rohant. Ott több szúrással megsebesítette Sz. G.-t. A megtámadott férfinek sikerült ártalmatlanná tenni a vádlottat, majd értesítették a rendőrséget és mentőket. Mindkét férfit a békéscsabai kórházba szállították.

Sz. G. sérülései között volt olyan is, amely életveszélyes állapotot idézett elő, és a férfi halála is bekövetkezhetett volna.

xxx

Emberölés bűntettének kísérletében, magánlaksértés és testi sértés bűntettében, zaklatás vétségében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2016. június 29-én Sz. J. (1951) vádlottat, és ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 9 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: