Költségvetési csalás Békés megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 9. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolt Békés megyei cégvezető ügyét tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla február 9-én, csütörtökön 9 órától a fszt. 11-es tárgyaló teremben.

 

N. L. I. rendű vádlott 2010. december 7-ét követően ügyvezető igazgatója volt a Pusztaföldvár székhelyű Premium Duo Kft.-nek. Ez a cég több gazdasági társaság részére értékesített ismeretlen forrásból származó gabonát.

Az I. fokú ítélet szerint a Kft. a 2011-es adóévben 118,8 millió forint ÁFA-tartalmú számlákat bocsátott ki, de adóbevallást nem nyújtott be az adóhatósághoz. Az I. negyedévben ugyan megkísérelt adóbevallást tenni, de a bevallás jogosulatlan beküldése miatt ezt elutasították. Az I. rendű vádlott azzal, hogy 2011-ben 474,1 millió forintbevételre tett szert és nem nyújtott be adóbevallást, illetve nem fizette meg az adót, ÁFA adónemben 118,5 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

2./ 2011. október 27-án az I. rendű vádlott azért, hogy a Kft. akkor már különösen nagy adótartozásából eredő és a társaság működtetésével összefüggő egyéb felelősség alól mentesüljön, a céget névlegesen átruházta ismerősére, a II. rendű vádlottra, akinek nem állt szándékában a társaság további működtetése. Az átruházás során a két vádlott közreműködésével valótlan adatok kerültek a cégnyilvántartásba.

3./ Az I. rendű vádlott 2011. április 11-én megalapította az egyszemélyes Premium Duo Plusz Kft.-t. Ennek fő tevékenységi köre vegyes termékű nagykereskedelem, továbbá gabona, dohány, vetőmag, takarmány nagykereskedelem volt. Az I. rendű vádlott az ebben a Kft.-ben lévő üzletrészét színleg értékesítette egy szerbiai lakos részére, aki nem akart gazdasági tevékenységet folytatni a Kft.-vel, a gazdasági társaság az újonnan bejegyzett kiskőrösi címen soha nem is működött.

Az I. rendű vádlott, mint a társaság képviselője, 2011 augusztus és szeptember hónapban több mezőgazdasági felvásárló részére értékesített gabonát, amelynek árát a vevők átutalással megfizették. A gabonát az I. rendű vádlott Romániából és Szlovákiából szerezte be. Az I. rendű vádlott a Premium Duo Plusz Kft. gazdasági tevékenységéből származó összesen 339,6 millió nettó árbevételét a Kft. adóbevallásában nem szerepeltette, nem teljesítette adóbefizetési kötelezettségeit, ezáltal ÁFA adónemben 84,9 millió forint vagyoni hátrányi okozott a költségvetésnek.

Az I. rendű vádlott cselekményével a számvitelről szóló törvényben előírt kötelezettségeit is megszegte, ezzel a vállalkozás vagyoni helyzetének áttekintését, illetve ellenőrzését meghiúsította.

xxx

Folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás és számvitel rendjének megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2016. május 5-én N. L. (1975) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 5 év börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra, valamint 5 év gazdálkodó szervezetben betöltött vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltásra ítélte. A vádlottal szemben 203,4 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el a bíróság.

Az ügy II. rendű vádlottja H. K. (1956) társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettéért – mint többszörös visszaeső –  1 év börtönt és 1 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.

Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére a büntetés súlyosítása érdekében, míg az I. rendű vádlott és védője felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: