Életveszélyt okozó testi sértés bűntette Tiszajenőn - J.-N.-Szolnok megye (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 21. kedd, 09:00
Összegzés: 

A Tiszajenőn szomszédjánál dolgozó munkásra támadó, annak életveszélyes sérülést okozó, I. fokon 2 év felfüggesztett börtönre ítélt holland férfi ügyét tárgyalja február 21-én kedden 9 órától a  fszt. 11-es tárgyalóban a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsa

 

N. D. A. (1976 – holland állampolgár) vádlott házastársával és gyermekével együtt 2013 decemberében költözött Tiszajenőre. Ingatlanjuk egy zsákutca végén helyezkedik el, míg az utca másik oldalán áll az a ház, amelyben R. I. és felesége lakott. A szomszédok között 2014 tavaszán a telekhatárok és a területek közötti úthasználat miatt a jószomszédi viszony megromlott, azonban 2014. augusztus 4-ig sem szóváltásra, sem tettlegességre nem került sor a vitázó felek között.

Azon a napon M. F. sértett és M. Sz. mezőgazdasági munkát végzett R. I. részére. Ennek során M. Sz. traktorral takarmányt szállított R.-ék házához úgy, hogy a sértett egy segédmotor-kerékpárral a traktor előtt haladt. Amikor megérkeztek a házhoz, odament hozzájuk a vádlott házastársa, V. Á., akivel a sértett szóváltásba került. Hamarosan a vádlott is csatlakozott feleségéhez, de a vitába nem szállt be, mert a magyar nyelvet nem beszéli, de a vita lényegével tisztában volt.

Amikor a sértett a veszekedést megelégelte, hátat fordított a vádlottnak, és elindult R.-ék gazdasági bejárója felé. Ekkor a vádlott egy bottal, nagy erővel hátulról fejbe vágta a sértettet, aki azonnal a földre rogyott. Megpróbált ugyan felállni, de a vádlott újból lesújtott rá. M. Sz. ekkor leszállt a traktorról, egy husánggal a kezében a sértetthez rohant, majd az eseményeket látó R. I.-nal közösen a sértettet betámogatták R.-ék házába.

A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett.

xxx

Életveszélyt okozó testi bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék N. D. A. (1976 – holland állampolgár) vádlottat, és ezért 2 év, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett börtönre ítélte.

A döntés ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: