Hét év börtön lett a szerb kábítószerfutár jogerős büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 21. kedd, 11:00
Összegzés: 

Kábítószer birtoklásának bűntette miatt jogerősen 7 év börtönre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a szerb férfit, aki Hollandiából Szerbiába akart kábítószert csempészni, és a röszkei határállomáson vettek őrizetbe.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék a bűncselekmény súlyához mértem arányos büntetést szabott ki, annak enyhítésére a táblabíróság nem látott semmilyen indokot.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

B. B. (1987 – szerb állampolgár) vádlott 2015. október 5-án éjjel egy órakor Szerbiába utazva jelentkezett Magyarországról kilépésre a röszkei határátkelőnél egy ismerőse által vezetett, de a vádlott tulajdonában lévő kocsi utasaként.

A tételes vámvizsgálat során az autó hátsó utasterének padozata alatt egy, az erre a célra kialakított rejtekhelyről 7 csomag, összesen 7.459 gramm bruttó össztömegű amfetamint és kokain tartalmazó anyag került elő, amit a vádlott korábban rejtett ide Hollandiában azért, hogy azt Szerbiába szállítsa.

A vádlott által birtokolt, 2.006,31 gramm nettó össztömegű fehér por legalább 737 gramm amfetamin-bázist, míg a 2002,24 gramm nettó össztömegű fehér por legalább 1.410 gramm kokain-bázist tartalmazott. A kábítószerek együttes mennyisége 10,87-szerese a különösen jelentős mennyiség alsó határának.

Az autó vezetőjének nem volt tudomása arról, hogy kábítószer van a kocsiban.

xxx

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2016. június 15-én B. B. (1987 – szerb állampolgár) vádlottat, és ezért őt a bíróság 7 év börtönre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: