2017. 09. heti tárgyalási előzetes

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 24. péntek, 12:15
Összegzés: 

Vádlott:

T. Gyula és társa

Bűncselekmény:

Emberölés Debrecenben

 

Tárgyalás időpontja: 2017. 02. 28.. 9 óra

Megismételt eljárás során két olyan vádlott ügyét tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla, akit társtettestként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt I. fokon életfogytig (minimum 25 év) szabadságvesztésre ítélt 2016. március 30-án a Debreceni Törvényszék.

A korábban már többször büntetett vádlottak 2005. november 27-en reggel csöngettek be Debrecenben a sértetthez azzal az ürüggyel, hogy egyikük meg akarja venni a házát. A házigazda készségesen körbevezette a két férfit az otthonában, majd amikor az egyik szobában leültek, a vádlottak a sértettre támadtak, ütni-verni kezdték, végtagjait összekötözték, és arra kényszerítették, hogy adja át a házban lévő páncélszekrény kulcsát.

Ez meg is történt, de a bántalmazás következtében a sértett elveszítette eszméletét. A támadóknak sikerült kinyitniuk a páncélszekrényt és abból a II. rendű vádlott néhány százezer forint készpénzt és meg nem határozható számú aranyékszert emelt ki. Az I. rendű vádlott megtalálta a sértett autós táskáját, abból 40 ezer forintot, két mobiltelefont és a sértett személyi okmányait vette ki.

Mire visszatértek a megkötözött sértetthez, látták, hogy az meghalt. Ezután eltüntették ottjártuk nyomait, majd a sértett kocsijával elhajtottak. Az autót a debreceni Nagyállomás közelében hagyták, majd Mikepércsre vitették magukat taxival, és ott a megszerzett értékeket elosztották egymás között.

A meggyilkolt férfi holttestét november 28-án fedezték fel.

Az I. rendű vádlott élettársával együtt 2006 januárjában Hollandiába távozott. Az élettársi kapcsolat 2006 augusztusában megszakadt, a férfi 2007 februárjában telefonon bejelentést tett a rendőrségen arról, hogy ő követte el a debreceni gyilkosságot, és jelentkezett a hágai magyar konzulátuson. 2007. március 12-én vették őrizettbe.

Az ügyben határozathirdetés várható.

Eljáró bíróság: