2017. 10. heti tárgyalási előzetes

Tárgyalás időpontja: 
2017. március 3. péntek, 07:45
Összegzés: 

Vádlott:

P. G.

Bűncselekmény:

Emberölés kísérlete Szolnokon

 

Tárgyalás időpontja: 2017. 03. 07.. 9 óra

 

 

Olyan asszony ügyét tárgyalja március 7-én, kedden 9 órától a fszt. 11-es tárgyalóban a Szegedi Ítélőtábla, aki magára, saját gyermekére és szerelmére robbantotta a házat azért, mert a férfi el akarta hagyni. Mindhárman életveszélyes sérüléseket szenvedtek. A Szolnoki Törvényszék I. fokon életfogytig tartó (minimum 28 év) szabadságvesztésre ítélte a vádlottat, aki tagadja a bűncselekmény elkövetését.

 

P. G. vádlott, akit korábban (2003) társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen 14 év fegyházra ítéltek, s amely büntetéséből 2013 februárjában feltételes kedvezménnyel szabadult, 2013-ban ismerkedett meg W. T. sértettel. A férfi Budapesten lakott, de Szolnokon dolgozott. A vádlott tudott arról, hogy a férfinak a fővárosban van felesége és két fia, ennek ellenére előbb közös lakást, majd házat béreltek Szolnokon. Velük lakott a vádlott 2012-ben született fiúgyermeke is. A férfi hét közben itt tartózkodott, míg a hétvégét feleségével, M. T.-val Budapesten töltötte.

A vádlott és a sértett felesége tudott egymásról, facebookon tartották a kapcsolatot, beszélgetésük elsősorban kettejük rivalizálásról szólt. A vádlott hosszú távra képzelte el az együttélést a sértettel, de tudta, a feleség nem mondott le arról, hogy férjét visszaszerezze.

2014 őszén a sértett és felesége kibékültek egymással, és azt tervezték, hogy legkésőbb 2015 augusztusában a férfi felhagy szolnoki munkájával, és visszaköltözik Budapestre. Ezt megsejtette a vádlott.

2014. december 30-án a sértett közölte a vádlottal, hogy a szilvesztert nem kívánja Szolnokon tölteni, visszamegy a családjához Budapestre. Ezt a döntést a vádlott rossz néven vette, elkeseredésében az öngyilkosság gondolatával foglalkozott. Interneten rákeresett a gázmérgezés címszóra, és megnézte az erről szóló weboldalt.

Végül az asszony úgy döntött, hogy véget vet életének, és ehhez földgázt kívánt felhasználni. December 31-én este éjfél után 1 órakor eltávolította a szoba fűtését szolgáló gázparapetről a betápláló gázcsövet. A kiáramló gáz nem sokkal később a fürdőszobában lévő gyújtóforrástól berobbant, mely robbanást pár perccel később újabb követte. A lakóházban tűz ütött ki. A felcsapódó lángokra a férfi felébredt és kimenekített a vádlottat és annak kisfiát az égő házból. Az udvarra menekültek, ahol a szomszédok nyújtottak segítséget nekik.

A robbanás okozta tűzben mind a hárman súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek, több hónappal később maradandó fogyatékosságot szenvedve gyógyultak meg. Halálos szövődmény a szakszerű orvosi ellátás eredményeként nem alakult ki.

A házban olyan nagy károk keletkeztek, hogy azt le kellett bontani.

A vádlott az eljárás során mind a bűnösségét, mind a cselekmény elkövetését tagadta.

xxx

Különös visszaesőként, több ember, részben 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2016. október 28-án P. G. (1980) vádlottat. Ezért őt a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kimondta, hogy a vádlott szabadságvesztéséből legkorábban 27 év letöltését követően bocsátható feltételes szabadságra. A vádlott szülői felügyeleti jogát a kisfia (2012) vonatkozásában megszüntette.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott felmentés, védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan eltérő minősítés és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: