Tizennyolc év fegyház lett a Szolnokon házat robbantó nő jogerős büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2017. március 7. kedd, 09:00
Összegzés: 

Életfogytiglan, legkevesebb 27 év fegyházról 18 év fegyházra enyhítette a Szegedi Ítélőtábla annak a nőnek a büntetését, aki Szolnokon magára, saját gyermekére és szerelmére robbantotta a házat azért, mert a férfi el akarta hagyni. A tűzben mindhárman életveszélyes, maradandó testi fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedtek.

A bíróság kimondta: a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható, és le kell töltenie a korábbi elítéléséből származó teljes büntetést is.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott jogilag valóban az emberölés kísérletét valósította meg, de tudat szűkült állapotában tulajdonképpen úgynevezett kiterjesztett öngyilkosságot követett el, amelyben maga is rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett mind lelkileg, mind fizikailag. Tekintettel az ügy összes körülményére, így arra is, hogy a cselekmény végül nem okozta senki halálát, az ítélőtábla úgy látta, hogy az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítélete eltúlzottan súlyos, a büntetési célok a 18 év fegyházbüntetéssel is elérhetők.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

P. G. vádlott, akit korábban (2003) társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen 14 év fegyházra ítéltek, s amely büntetéséből 2013 februárjában feltételes kedvezménnyel szabadult, 2013-ban ismerkedett meg W. T. sértettel. A férfi Budapesten lakott, de Szolnokon dolgozott. A vádlott tudott arról, hogy a férfinak a fővárosban van felesége és két fia, ennek ellenére előbb közös lakást, majd házat béreltek Szolnokon. Velük lakott a vádlott 2012-ben született fiúgyermeke is. A férfi hét közben itt tartózkodott, míg a hétvégét feleségével Budapesten töltötte.

A vádlott és a sértett felesége tudott egymásról, facebookon tartották egymással a kapcsolatot, beszélgetésük elsősorban kettejük rivalizálásról szólt. A vádlott hosszú távra képzelte el az együttélést a sértettel, de tudta, hogy a sértett felesége nem mondott le férjéről, és arról, hogy őt visszaszerezze.

2014 őszén a sértett és felesége kibékültek egymással, és azt tervezték, hogy legkésőbb 2015 augusztusában a sértett felhagy szolnoki munkájával, és visszaköltözik Budapestre. Ezt megsejtette a vádlott.

2014. december 30-án a sértett közölte a vádlottal, hogy a szilvesztert nem kívánja Szolnokon tölteni, visszamegy a családjához Budapestre. Ezt a döntést a vádlott rossz néven vette, elkeseredésében az öngyilkosság gondolatával foglalkozott. Internet eléréssel rákeresett a gázmérgezés címszóra, és megnézte az erről szóló weboldalt.

Végül az asszony úgy döntött, hogy véget vet életének, és ehhez földgázt kívánt felhasználni. December 31-én este éjfél után 1 órakor eltávolította a szobát fűtő gázparapetről a betápláló gázcsövet. A kiáramló gáz nem sokkal később a fürdőszobában lévő gyújtóforrástól berobbant, mely robbanást pár perccel később újabb követte. A lakóházban tűz ütött ki. A felcsapódó lángokra a férfi felébredt és kimenekített a vádlottat és annak kisfiát az égő házból. Az udvarra menekültek, ahol a szomszédok nyújtottak segítséget nekik.

A robbanás okozta tűzben mind a hárman súlyos, életveszélyes égési sérüléseket szenvedtek., maradandó fogyatékosságot szenvedve gyógyultak meg több hónappal később. Halálos szövődmény a szakszerű orvosi ellátás eredményeként nem alakult ki.

A házban olyan nagy károk keletkeztek, hogy azt le kellett bontani.

A vádlott az eljárás során mind a bűnösségét, mind a cselekmény elkövetését tagadta.

xxx

Különös visszaesőként, több ember, részben 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2016. október 28-án P. G. (1980) vádlottat. Ezért őt a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kimondta, hogy a vádlott szabadságvesztéséből legkorábban 27 év letöltését követően bocsátható feltételes szabadságra. A vádlott szülői felügyeleti jogát gyermeke (2012) vonatkozásában megszüntette.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott felmentés, védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan eltérő minősítés és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: