Hatályon kívül helyezés a Szegedi Ítélőtáblán Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás helyett közúti veszélyeztetés Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2017. március 14. kedd, 09:00
Összegzés: 

Hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéltét abban az ügyben, amelyben szegedi rendőröket vádoltak meg két, Egyesült Arab Emírségekből Szegedre érkező férfi megverésével.

Az I. fokú bíróság az I. rendű vádlott és a rendőrök segítségére siető III. rendű vádlott taxis bűnösségét a váddal ellentétben közúti veszélyeztetésben állapította meg, míg a II. rendű vádlottat felmentette minden vád alól.

Az ítélőtábla végzésének indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság több eljárási szabály megsértése mellett - az ügyészi indítvány ellenére - nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a külföldi sértetteket a bírósági tárgyalás során meghallgassa, és az ítélet így megalapozatlanná vált. Ezért új eljárást kell lefolytatni, amit – a Büntető-eljárási törvény időközben történt változása miatt – a Szegedi Törvényszék katonai tanácsának kell tárgyalnia.

 

Az I. rendű vádlott rendőr törzsőrmesterként, míg a II. rendű vádlott rendőr őrmesterként szolgált a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon amikor 2012. június 1-jén és 2-án járőrözést, figyelést és elfogást kellett végrehajtaniuk polgári ruhában, civil szolgálati gépkocsival Szeged – Szőreg – Tiszasziget – Kübekháza térségében. A feladatuk egy embercsempész jármű felkutatása volt.

A vádlottak autójukkal a szegedi Belvárosi hídon haladtak június 2-án hajnali 3 óra 18 perckor, amikor észrevették, hogy M. M. sértett és barátja, S. A. Egyesült Arab Emírségbeli állampolgárok, mint később kiderült sakkozók, a hídon sétálnak Újszeged felé. Az I. és a II. rendű vádlottak, valamint társuk, K. G. rendőr zászlós a sértett és barátja kinézete, valamint ruházata alapján azt feltételezték, hogy ők esetlegesen migráns személyek. Ezért az I. rendű vádlott az által vezetett autóval megállt mellettük, majd felszólították a két külföldit, hogy vessék magukat alá rendőri intézkedésnek.

Azonban a két férfi ennek nem tett eleget, hanem elszaladtak. A rendőrök, és egy, közben a rendőrök segítségére siető taxis, a III. rendű vádlott, saját kocsijával üldözni kezdte őket. Az I. és a III. rendű vádlottak az üldözés közben magatartásukkal a közúti közlekedés szabályait megsértették és az egyik menekülő életét, testi épségét közvetlen veszélynek tették ki.

A sértettet előbb a rendőrök autójával elsodorták, majd a taxival elé kanyarodva állították meg, Eközben a férfi a motorháztetőre csapódott, de a taxit megkerülve tovább futott a Forrás Szálló felé. Végül gyalogos üldözés után tudták elfogni. A férfit megbilincselték, társát is őrizetbe vették, és a két férfit a vádlottak a Szegedi Rendőrkapitányságon előállították. Ott megállapították, hogy mindketten jogszerűen tartózkodnak Magyarországon.

Mivel a sértett légszomjra panaszkodott, rosszul érezte magát, orvost hívtak hozzá, majd kórházba szállították. Itt kiderült, hogy 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Azt kétséget kizáróan nem sikerült megállapítani - áll az I. fokú ítéletben -, hogy az intézkedés során az I. vagy a II. rendű vádlott bármilyen módon bántalmazta volna a sértettet.

xxx

 

Közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2016. március 23-án P. L. I. rendű és B. Z. III. rendű vádlottat, és ezért az I. rendű vádlottat 220 napi tétel (264 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte, a III. rendű vádlottat pedig 2 évre próbára bocsátotta. Egyben a törvényszék az I. rendű vádlottat, valamint V. I. II. rendű vádlottat az ellene társtettességben megvalósított bántalmazás hivatalos eljárásban bűntette és társtettességben elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérlete alól felmentette.

Az ítélet ellen az ügyész nyújtott be fellebbezést, részben hatályon kívül helyezést és új eljárás lefolytatását, részben a büntetés súlyosítását kérve, míg az I. és a III. rendű vádlott és ügyvédje felmentés érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: