Adócsalás bűntette Bács-Kiskun megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. március 22. szerda, 11:00
Egyéb információ: 

Első fokon az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás vétségében bűnösnek talált vállalkozó ügyét tárgyalja március 23-án szerdán 11 órától a fszt. 11-es tárgyalóban a Szegedi Ítélőtábla.

A Kecskeméti Törvényszék a vádlottat 3 év börtönre, 3 év közügyektől eltiltásra, valamint 3 év gazdasági társaság vezető tisztségének viselésétől eltiltásra ítélte. A döntés ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést.

 

Az I. fokú ítélet szerint a vádlott egy kft. tagja és képviselője volt a cég 2008-as alapításától kezdve. A társaság 2008-ban és 2009-ben zöldség és gyümölcs értékesítésével foglalkozott, ebben az időszakban két kft.-től szerzett be ilyen termékeket. E két kft. értékesítésről kiállított számlái fiktívek voltak, az azok alapjául szolgáló gazdasági események nem történtek meg a számlákon feltüntetettek szerint. A tartalmilag hiteltelen számlák befogadásának célja az igazolatlan eredetű áru származásának igazolása, a vádlott kft.-jének ÁFA fizetési kötelezettségnek csökkentése volt.

Mindezek mellett a vádlott az ÁFA bevallási és befizetési kötelezettségének csak részben tett eleget, 1.146.496 forint ÁFÁ-t az adóhatóság elől eltitkolt, mivel a megtörtént gazdasági eseményekről kiállított számlákat a társaság könyvelésében és bevallásában nem szerepeltette.

A vádlott az említett két évben részben az adólevonási jog jogosulatlan gyakorlásával, részben az adóköteles bevétel eltitkolásával ÁFA adónemben összesen 138.556.694 forint adóbevétel csökkenést okozott a költségvetésnek.

xxx

Az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2016. június 7-én A. P. (1970) vádlottat. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 3 év börtönre, 3 év közügyektől eltiltásra, valamint 3 év gazdasági társaság vezető tisztségének viselésétől letiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosításárét, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: