Kilenc év börtön emberölési kísérletért

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 26. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt Sz. J. (1951) ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét, így a vádlott jogerős büntetése 9 év börtön és 5 év közügyektől eltiltás lett.
Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság helyes döntést hozott, amikor - tekintettel az emberölési cselekmény kísérleti szakban maradására és a vádlott idős korára - a kiszabható szabadságvesztés középmértékénél (13 év 9 hónap) enyhébb büntetést szabott ki. Ez a büntetés nem olyan enyhe, hogy lényeges szigorítása lenne indokolt, ugyanakkor az enyhítésre sem látott semmilyen okot a táblabíróság.
A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

K. L.-né és Sz. G. sértettek élettársi kapcsolatban éltek, amelyből 1999-ben született ifj. Sz. G. sértett. Az élettársak kapcsolata 2007-ben megszakadt, majd K.-né 2011 októberében megismerkedett Sz. J. vádlottal. Sz. J. italozó életmódot folytatott, ezért az asszonnyal nem alapítottak közös háztartást, nem lettek élettársak sem, azonban alkalmanként találkoztak.
A vádlott ittasan féltékenykedett Sz. G. sértettre, ilyenkor agresszív volt az asszonnyal szemben. 2012 tavaszától legkevesebb nyolc alkalommal a féltékenység veszekedésbe torkollott, a vádlott megverte a nőt, s előfordult, hogy rájuk törve az ajtót, behatolt a lakásukba.
Mivel az asszony egykori élettársa a közös gyermek miatt tartotta a kapcsolatot volt családjával, szabad bejárása volt az asszony és a közös gyerek által lakott kondorosi ingatlanba.
2015. július 3-án a vádlott és K.-né már délelőtt elkezdett italozni különböző kondorosi kocsmákban, majd délután az asszony házához mentek. Ekkor a lakásban tartózkodott Sz. G. sértett, akit a vádlott kérdőre vont, miért van ott? A férfi nem válaszolt, hanem kiment az udvarra dohányozni. A vádlott féltékenységtől felindultan követte, hangosan szidalmazta, és közölte vele, hogy megöli. Majd a vádlott visszaszaladt a konyhába, s miután fellökte K.-nét, magához vett egy kést, majd az udvarra rohant. Ott több szúrással megsebesítette Sz. G.-t. A megtámadott férfinek sikerült ártalmatlanná tenni a vádlottat, majd értesítették a rendőrséget és mentőket. Mindkét férfit a békéscsabai kórházba szállították.
Sz. G. sérülései között volt olyan is, amely életveszélyes állapotot idézett elő, és a férfi halála is bekövetkezhetett volna.
xxx
Emberölés bűntettének kísérletében, magánlaksértés és testi sértés bűntettében, zaklatás vétségében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2016. június 29-én Sz. J. (1951) vádlottat, és ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 9 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.
Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: