Csalás bűntette Bács-Kiskun megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 10. szerda, 09:00
Összegzés: 

A Kecskeméti Törvényszéken I. fokon 2016 márciusában adócsalásért 5 év és 1 év 6 hónap közötti időtartamra elítélt vádlottak ügyében hirdet határozatot a II. fokon eljáró Szegedi Ítélőtábla, ahova a fellebbezéseket követően került az ügy. A határozathirdetésre május 10-én szerdán reggel 9 órától a földszinti 11-es tárgyalóban kerül sor.

 

Az I. fokú ítélet szerint a vádlottak olyan számlázási módszert alakítottak ki, amelyben a résztvevő, tényleges gazdasági tevékenységet nem végző egyes gazdasági társaságok szerepe az volt, hogy biztosítsák azt a bizonylati, számlázási hátteret, amelynek révén 2 gazdasági társaság jogtalan adóelőnyre tehet szert.

Az I., II. és VII. rendű vádlottak megegyezése alapján az I. rendű vádlott 2005 elejétől 2006 második feléig faárut beszerzését számlázási bizonylat nélkül végezte, így az alapanyag vásárlásáról számlával nem rendelkezett. A számlák kiállítására ezért a ténylegesen nem működő gazdasági társaságokat vontak be. Ezek a  cégek valótlan értékesítési számlákat állítottak ki, melyeket a 2 gazdasági társaság könyvelésébe beállított, és azokra hivatkozva egyrészt nem fizetett be ÁFÁ-t, másrészt ÁFÁ-t igényelt vissza. Ennek eredményeként összesen mintegy 400 millió forint ÁFÁ-val akarták megkárosítani a költségvetést, amiből ténylegesen 260 millió forint értékben valósult meg a jogtalan ÁFA levonás, illetve visszatérítés. A III., IV., V. és VI. rendű vádlottak 220 millió és 31 millió közötti forint értékben változó összegre követték el a költségvetési csalást.

Eljáró bíróság: