Csalás bűntette Bács-Kiskun megyében

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 10. szerda, 09:00
Összegzés: 

Négy év és 1 év 6 hónap közötti időtartamú szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla az adócsalás és más bűncselekmények miatt E. Z. és társai ellen indított büntetőügyben érintett 6 vádlottat. A legsúlyosabb büntetéseket (4-4 év börtön) az I. és a II. rendű vádlott kapta, emellett mindkettőjükkel szemben 87,9 millió forint összegre vagyonelkobzást rendelt el. A IV. rendű vádlott esetében az 1 év 6 hónap szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette az ítélőtábla.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az elkövetett cselekmény súlya és a vádlottak társadalomra veszélyessége az ítéletben kimondott büntetéseknél jóval nagyobb mértékű büntetések kiszabását indokolná. Azonban a táblabíróság jelentős enyhítő körülménynek tekintette a bűncselekmény elkövetése óta eltelt hosszú időt, és azt, hogy a vádlottak hosszú időn át álltak büntető eljárás alatt.

 

A vádlottak olyan számlázási módszert alakítottak ki, amelyben a résztvevő, tényleges gazdasági tevékenységet nem végző egyes gazdasági társaságok szerepe az volt, hogy biztosítsák azt a bizonylati, számlázási hátteret, amelynek révén 2 gazdasági társaság jogtalan adóelőnyre tehet szert.

Az I., II. és VII. rendű vádlottak megegyezése alapján az I. rendű vádlott 2005 elejétől 2006 év végéig faáru beszerzését számlázási bizonylat nélkül végezte, így az alapanyag vásárlásáról számlával nem rendelkezett. A számlák kiállítására ezért ténylegesen nem működő gazdasági társaságokat vontak be. Ezek a cégek valótlan értékesítési számlákat állítottak ki, melyeket a 2 gazdasági társaság a könyvelésébe beállított, és azokra hivatkozva egyrészt nem fizetett be ÁFÁ-t, másrészt ÁFÁ-t igényelt vissza. Ennek eredményeként összesen mintegy 400 millió forint ÁFÁ-val akarták megkárosítani a költségvetést, amiből ténylegesen 263,8 millió forint értékben valósult meg a jogtalan ÁFA levonás, illetve visszatérítés. A III., IV., V. és VI. rendű vádlottak 220 millió és 31 millió közötti forint értékben változó összegre követték el a költségvetési csalást.

Eljáró bíróság: