Emberölés bűntette Baján

Tárgyalás időpontja: 
2017. június 13. kedd, 11:00
Összegzés: 

A vádlott ügyvédjének igazolt távollétte miatt elmaradt annak az élettársát megölő asszony ügyének tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán, akit I. fokon 10 év börtönre ítélt a Kecskeméti Törvényszék.

A bíróság új határnapot tűzött ki, ennek alapján a tárgyalás június 27-én kedden 8 órától a Szegedi Ítélőtábla fszt. 11-es tárgyalójában kezdődik majd.

 

 

Előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2016. november 3-án S. Á.-né vádlottat, és ezért őt 10 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint a személyiségzavarban szenvedő, emiatt 2004 óta rendszeres pszichiátriai kezelés alatt álló vádlott, S. Á.-né férje 2014 februárjában hirtelen meghalt. Az asszony két kiskorú gyermekét a családvédelmi szolgálat 2014 szeptemberében bentlakásos iskolában, illetve óvodában helyezte el.

A vádlott ezt követően, 2014 októberében létesített élettársi kapcsolatot az ügy sértettjével, V. I.-nal, akivel az interneten ismerkedett meg. Néhány hét ismeretség után, közös akaratukból a sértett a vádlott bajai családi házba költözött.

Az élettársi kapcsolat fokozatosan megromlott azt követően, hogy a sértett elkezdte váltogatni munkahelyeit, majd 2015 őszén már egyáltalán nem dolgozott, hanem otthon volt, rendszeresen italozott és gyakran leittasodott. Mindezeket a vádlott kifogásolta, ezért gyakoriak voltak a veszekedések, de bántalmazásra nem került sor. Az asszony – mivel az élettársa nem akart elköltözni, nem kapott ahhoz sem orvosi segítséget, hogy férje alkoholizmusát kezeljék, és a rendőrség sem látott okot a beavatkozásra – a helyzetét kilátástalannak ítélte meg.

Ezért elkezdte fontolgatni azt a gondolatot, hogy álmában leszúrja a férfit, amit el is mondott a barátnőjének, aki megpróbálta erről lebeszélni. De az asszony nem tudott szabadulni ettől a gondolattól. 2015. szeptember 4-én Baján sétálgatva már a gyilkosság kivitelezésnek konkrét módját fontolgatta. Elhatározta, hogy a nála sokkal erősebb férfit előbb leitatja, ezért vett egy üveg vodkát és narancslevet. Amikor hazatért – békülési szándékáról beszélve – kérte a férfit, hogy üljenek ki az udvarra, és együtt iszogassanak. Ez meg is történt, s miután a férfi mintegy 6 deci, narancslébe kevert alkoholt elfogyasztott, leittasodott és elaludt. Az asszony, aki csak narancslevet ivott, ekkor egy téglával két ütést mért az ülve alvó sértett fejére, majd kihozta a konyhából a vodkás üveget, és azzal is többször fejbe vágta élettársát.

Miután az üveg széttört, a kezében lévő üvegdarabbal az asszony elmetszette a férfi nyakának jobb oldalát, majd – hogy dühét kitöltse – átvágta a bal oldalon is a sértett nyakát. Ezután a haldokló férfit székestől feldöntötte, és ott maradt mellette, amíg az életjelt adott. A tett elkövetése után a vádlott több órát töltött a házban, majd elment a barátnőjéhez, akinek beszámolt a történtekről. Ezután mindketten a rendőrségre mentek, ahol a vádlott feltáró beismerő vallomást tett.

A sértett halálát elvérzés okozta, életét azonnali orvosi ellátással sem lehetett volna megmenteni – áll az I. fokú ítéletben.

Eljáró bíróság: