Életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények Kunszentmártonban (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. június 22. csütörtök, 11:00
Összegzés: 

Élettársát összeszurkáló, négy kiskorú gyermekét veszélyeztető asszony ügyét tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla június 22-én csütörtökön 11 órától a fszt. 11-es tárgyalóban. Az asszonyt I. fokon a Szolnoki Törvényszék 6 év börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

 

Életveszélyt okozó testi sértés és 4 rendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2016. június 6-án F.-né F. Cs. (1974) vádlottat, és ezért őt  – halmazati büntetésül – 6 év börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntés ellen az ügyész a vádlott terhére, a cselekmény téves minősítése, emberölés bűntettének kísérlete megállapítása és a kiszabott büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítését kérte – így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2011-ben vált el férjétől úgy, hogy 3 közös gyermekük az asszony gondozásába került. Időközben a vádlott Kunszentmártonban élettársi kapcsolatba lépett G. P. sértettel, akitől megszületett negyedik gyermeke.

A vádlott és a sértett kapcsolata a kezdetektől konfliktusoktól volt terhes, mindketten italoztak, emellett a vádlott rendszeresen nyugtató gyógyszereket is szedett. Mivel a sértett nemcsak ivott, de dolgozni sem akart, gyakran veszekedtek, ami nem egyszer tettlegességig fajult. Kétszer a rendőröknek kellett beavatkozniuk. A kiskorú gyerekek legtöbbször szem- és fültanúi voltak ezeknek a veszekedéseknek. Emellett a gyerekek, köztük egy autista kisfiú, életét az is megkeserítette, hogy élelmezésük nem volt megfelelő, előfordult, hogy éheztek. A vádlott elhanyagolta a gyerekek iskolai munkáját is.

2015. február 6-án a vádlott és a sértett is italozott, amitől a sértett lerészegedett, míg a vádlott enyhén ittas állapotba került. Dél körül veszekedni kezdtek. A vádlott pofon ütötte a sértettet, míg az ököllel megütötte a vádlottat, aki az ütéstől földre került. Ekkor az asszony egy kést vett magához, és felszólította a sértettet, hogy költözzön el a házból. (A kést egyik gyereke vette el az asszonytól.) A férfi azonban nem ment el, ezért tovább veszekedtek. Miután a sértett végül mégis kiment a házból, az asszony egy másik kést vett a kezébe, a sértett után indult, és az udvaron legalább kilencszer hátba szúrta. Gyermeke, akárcsak az első kést, végül ezt is kicsavarta az anyja kezéből.

A sértett saját lábán tudott elmenni az ingatlanról, és ismerőseitől kért segítséget, akik értesítették a mentőket. Az életveszélyes sérüléseket is szenvedett férfi sebeit a szentesi kórházban látták el.

A veszekedés és késelés idején mind a négy gyermek a házban tartózkodott, és látta az ott lezajlott eseményeket. Február 6-án a gyerekeket gyermekotthonban helyezték el.

Eljáró bíróság: