Emberölés bűntette Baján

Tárgyalás időpontja: 
2017. június 27. kedd, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyva az I. fokon eljáró Kecskeméti Törvényszéknek a vádlott büntetésére vonatkozó döntését 10 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt az asszonyt, aki 2015 szeptemberében megölte élettársát.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: a vádlott az emberöléssel az egyik legsúlyosabb elkövethető bűncselekményt hajtotta végre, ezért szigorú megbüntetése mindenképpen indokolt. Ugyanakkor a tett elkövetésében olyan nagy mértékű volt az italozó és munkakerülő életmódot folytató sértett közrehatása, hogy az I. fokon kiszabott 10 év börtönbüntetés, amit az asszony előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt kapott, - az eset minden körülményét figyelembe véve - szükséges, de egyben elégséges a büntetési célok megvalósuláshoz.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

xxx

A személyiségzavarban szenvedő, emiatt 2004 óta rendszeres pszichiátriai kezelés alatt álló vádlott, S. Á.-né férje 2014 februárjában hirtelen meghalt. Az asszony két kiskorú gyermekét a családvédelmi szolgálat 2014 szeptemberében bentlakásos iskolában, illetve óvodában helyezte el.

A vádlott ezt követően, 2014 októberében létesített élettársi kapcsolatot az ügy sértettjével, V. I.-nal, akivel az interneten ismerkedett meg. Néhány hét ismeretség után, közös akaratukból a sértett a vádlott bajai családi házba költözött.

Az élettársi kapcsolat fokozatosan megromlott azt követően, hogy a férfi elkezdte váltogatni munkahelyeit, majd 2015 őszén már egyáltalán nem dolgozott, hanem otthon volt, rendszeresen italozott és gyakran leittasodott. Mindezeket a vádlott kifogásolta, ezért gyakoriak voltak a veszekedések, de bántalmazásra nem került sor. Az asszony – mivel az élettársa nem akart elköltözni, nem kapott ahhoz sem orvosi segítséget, hogy férje alkoholizmusát kezeljék, és a rendőrség sem látott okot a beavatkozásra – a helyzetét kilátástalannak ítélte meg.

Ezért elkezdte fontolgatni azt a gondolatot, hogy álmában leszúrja a férfit, amit el is mondott a barátnőjének, aki megpróbálta erről lebeszélni. De az asszony nem tudott szabadulni ettől a gondolattól. 2015. szeptember 4-én Baján sétálgatva már a gyilkosság kivitelezésnek konkrét módját fontolgatta. Elhatározta, hogy a nála sokkal erősebb férfit előbb leitatja, ezért vett egy üveg vodkát és narancslevet. Amikor hazatért – békülési szándékáról beszélve – kérte a férfit, hogy üljenek ki az udvarra, és együtt iszogassanak. Ez meg is történt, s miután a férfi mintegy 6 deci, narancslébe kevert alkoholt elfogyasztott, leittasodott és elaludt. Az asszony, aki csak narancslevet ivott, ekkor egy téglával két ütést mért az ülve alvó sértett fejére, majd kihozta a konyhából a vodkás üveget, és azzal is többször fejbe vágta élettársát.

Miután az üveg széttört, a kezében lévő üvegdarabbal az asszony elmetszette a férfi nyakának jobb oldalát, majd – hogy dühét kitöltse – átvágta a bal oldalon is a sértett nyakát. Ezután a haldokló férfit székestől feldöntötte, és ott maradt mellette, amíg az életjelt adott. A tett elkövetése után a vádlott több órát töltött a házban, majd elment a barátnőjéhez, akinek beszámolt a történtekről. Ezután mindketten a rendőrségre mentek, ahol a vádlott feltáró beismerő vallomást tett.

A sértett halálát elvérzés okozta, életét azonnali orvosi ellátással sem lehetett volna megmenteni.

Eljáró bíróság: