Emberölés bűntettének kísérlete Bakson (Csongrád megye)

Tárgyalás időpontja: 
2017. június 27. kedd, 10:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a Szegedi Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét abban az ügyben, amelyben az I. rendű vádlottat emberölés kísérletével, a II. rendű vádlottat - egyebek mellett garázdasággal és testi sértés vétségével - vádoltak meg.

Az I. rendű vádlott büntetését a táblabíróság 4 év börtönről és 4 év közügyektől eltiltásról 2 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra enyhítette, míg a II. rendű vádlott büntetése nem változott,  visszaesőként 1 év 6 hónap börtönbüntetést és 2 év közügyektől eltiltást kapott.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. rendű vádlott, Ő. R.-né az emberölés kísérletével súlyos bűncselekményt követett el, de ez a kísérlet csak enyhe sérüléseket okozott a II. rendű vádlottnak, H. L.-nek. Időközben az I. rendű vádlott életmódja alapvetően megváltozott, a két vádlott emberi kapcsolata rendeződött, a II. fokú tárgyaláson a megtámadott férfi maga kérte, hogy az asszonyt ne büntessék meg. Mindezeket figyelembe véve az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy a 2 év 6 hónap börtönbüntetés elégséges a büntetési célok megvalósulásához.

A II. rendű vádlott I. fokon kiszabott büntetése inkább enyhe, mintsem eltúlzott, azért az ítélőtábla nem látott indokot ennek a büntetésnek enyhítésére – hangzott el az indokláskor.

Az ítélet jogerős, ellen fellebbezésnek nincs helye.

xxx

A két vádlott egymás ismerősei, köztük többször is volt nézeteltérés, vita és veszekedés, amelyek során ittasan becsmérelték egymást.

1./ 2015. augusztus 16-án mindketten, egymástól függetlenül, már kora reggeltől italozni kezdtek. Délelőtt 9 és 10 óra között ittas állapotban találkoztak a baksi Fő utcán, ahol szóváltásba keveredtek, kölcsönösen szidták egymást. Az I. rendű vádlott le is köpte a II. rendű vádlottat, majd a vitát az utca túloldalán folytatták. Ekkor a II. rendű vádlott legalább kétszer ököllel megütötte az I. rendű vádlottat a fején, aki ettől a földre esett, és 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A II. rendű vádlott ezt követően a helyszínt elhagyta.

2./ Az I. rendű vádlott a bántalmazás után visszament az utca túloldalára, ahol az ABC áruházban megmutatta sérüléseit, majd tovább ivott a bolt teraszán. Később elővett a táskájából egy kést, és tanúk előtt megfenyegette a II. rendű vádlottat, Többek között  kijelentette, hogy „H. L. gyomrát felhasítja és kibelezi őt!”.

Az asszony fenyegetőzéseit hallva az üzlet tulajdonosának fia elkérte a I. rendű vádlottól a kést, aki azt át is adta, és hazament. Itt átöltözött, majd egy vadászbicskát vett magához, és így tért vissza a falu központjába, ahol az ABC-ben megint alkoholt fogyasztott. A II. rendű vádlott ugyanekkor szintén a falu központjában tartózkodott, ahol leittasodva egy padra feküdt le.

Az I. rendű vádlott meglátta a padon fekvő férfit, elővette a táskájából a vadászbicskát, pengéjét a II. rendű vádlott nyakához szorította, a férfit megöléssel fenyegette. A megtámadott védekezni kezdett, dulakodás alakult ki, amely során az I. rendű vádlott több kisebb sebet ejtett a II. rendű vádlott nyakán, akinek végül sikerült kiszabadulnia fenyegetett helyzetéből.

A II. rendű vádlott 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el a nyakán és a kést lefogó ujjain.

Az I. rendű vádlott által használt vadászbicska alkalmas volt arra, hogy a nyaki sebeket okozva a támadás akár halálos következményekkel járjon.

Eljáró bíróság: