Életveszélyt okozó testi sértés Törökszentmiklóson

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 19. kedd, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatva az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítéletét a Szegedi Ítélőtábla F. Gyula vádlottat 3 rendbeli életveszélyt okozó testi sértésért, amelyből kettő kísérletnek minősül, 7 év börtönre és 7 év közügyektől letiltásra ítélte.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az ítélőtábla az eset összes körülményét figyelembe véve úgy látta, a vádlott ölési szándéka egyértelműen nem bizonyítható, ugyanakkor bűnös az életveszélyt okozó testi sértés elkövetésében. A minősítés változásához igazodva csökkentette az ítélőtábla a vádlott büntetését 7 évre, amely szükséges, egyben elégséges büntetés, figyelembe véve a cselekmény súlyát. A minősítés változása indokolta azt is, hogy a vádlottnak büntetését nem fegyházban, hanem az eggyel enyhébb fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben, vagyis börtönben kell letöltenie.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

 

A bűncselekményről

A vádlott és élettársa, M. Mária sértett 2013 decemberében Törökszentmiklóson éltek egy családi házban. Mivel a vádlott rendszeresen „bulizott”, élettársa nem nézte jó szemmel a férfi italozásait, és azt, hogy ilyenkor más nőkkel létesített kapcsolatot.

2013. december 8-án vasárnap a vádlott egész nap folyamatosan italozott, több nőismerősével házibulit tartott, ami élettársát felháborított, ezért el is hagyta otthonukat. Közös felnőtt gyermekük házába ment el, ahol az éjszakát és az azt követő nap egy részét is töltötte.

December 9-án hétfőn a vádlott egész nap ivott, és délután 4 órakor, amikor látta, hogy élettársa még mindig nem tért haza, ideges lett. Ekkor az asszonynak felírt Frontin nevű gyógyszerből pontosan ki nem deríthető mennyiséget bevett, majd egy kést és egy bicskát is magához véve előbb –  nem megállapítható okból – meggyújtotta a ház kisszobájában lévő ágyat, ezt követően pedig a fia házához ment, ahol élettársa mellett fia élettársa és a vádlott 5 éves unokája tartózkodott.

(A tűz következtében több bútor is meggyulladt, az épület is károsodott, de egyetlen személyt sem veszélyeztettek az időben kialvó lángok.)

A házba belépve a vádlott veszekedni kezdett élettársával amiért nem ment haza, és többször azzal fenyegette, hogy megszurkálja. A megfélemlített asszony menye mögé menekült, s miközben az asszonyok rémülten sírtak a vádlott a konyhakéssel legalább hússzor, kisebb-közepes erővel megszúrta élettársát. Az asszony ruházata ebből 14 szúrást felfogott, a nő testét csak 6 szúrás érte el, de  így is erősen vérezni kezdett.

A támadás következtében mind a két nő a földre esett. Ekkor a vádlott élettársát ismét megszurkálta. Mikor a férfi látta, hogy a kése megsérült, a földön fekvő sértettet hátrahagyva kimenekült a házból. Az asszony – akihez mentőt hívtak – a szúrások következtében életveszélyes sérülést is elszenvedett, csak a gyors és szakszerű orvosi beavatkozásnak köszönhető, hogy nem halt meg.

A vádlott a házat elhagyva testvéréhez ment, ahol többen is tartózkodtak a házban. Amikor beengedték, azt ott lévőket szidalmazta, majd késeit elővette, és testvére felé szúrt, aki a szúrást ki tudta védeni, majd elmenekült. Ekkor a vádlott ifj. F. Sándort akarta megrúgni, majd őt is meg akarta szúrni a fején, de a sértett a támadást el tudta hárítani. Ha a két férfi nem ilyen ügyes, akár életveszélyes sérüléseket is elszenvedhettek volna.

Végül F. Sándor másik fia tudta lefogni a vádlott karját, és megnyugtatni annyira a férfit, hogy a kést eltegye. Azonban a veszekedés nem ért véget, mert időközben a házhoz ért a vádlott másik testvére, F. Béla, és a vádlott fia is. Kérdőre vonták a vádlottat a szurkálások miatt, mire a férfi ismét indulatba jött. Egy harmadik, korábban a nadrágja szíjában elrejtett kést vett elő, a testvére és fia felé indult, akik elmenekültek. A vádlott ezután visszatért testvére házába, meggyújtott egy ágyat a rajta lévő ruhákkal együtt, majd elhagyta a helyszínt. A tüzet sikerült még a tűzoltók kiérkezése előtt eloltani, de így is 55 ezer forintos kár keletkezett.

A vádlottat aznap este elfogta a rendőrség.

 

Az I. fokú ítéletről

Több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2016. október 7-én F. Gyula (1967) vádlottat, és ezért őt 13 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott felmentés, illetve enyhítés, ügyvédje téves tényállás és minősítés megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: