Rablás és más bűncselekmények Kecskeméten (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 28. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Tárgyalás: szeptember 28. csütörtök

9 óra – fszt. 11-es tárgyaló

Dr. Mezőlaki Erik büntető tanácsa

Rablás és más bűncselekmények Bács-Kiskun megyében

 

Idős emberekre támadó, három áldozatát is kiraboló férfi ügyét tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla, aki 2013-ban Kecskeméten követte el bűncselekményeit, s ezért I. fokon 15 év fegyházbüntetést kapott.

 

Többrendbeli rablás, magánlaksértés és személyi szabadság megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék V. László (1988) vádlottat, és ezért őt – halmazati büntetésül – 15 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére a büntetés súlyosításáért, a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

1./ A korábban már többször büntetett vádlott 2013. május 18-án éjszaka egy ismeretlenül maradt társával azért hatolt be egy kecskeméti házba, hogy onnan értékeket tulajdonítson el. Mivel számoltak azzal, hogy találkozhatnak a házban élő 84 éves Sz. A.-né sértettel, arcukkal maszkkal elfedték.

A vádlott és társa a ház több helyiségét átkutatta, egyikük bement a hálószobába, ahol asszony aludt. Ő idős kora, valamint betegsége miatt csak nehezen tudott járni, védekezésre is csak csekély mértékben volt képes. Amikor a sértett felébredt ez a személy a kiabálni próbáló asszony száját szigetelőszalaggal beragasztotta, majd az ágyra lenyomva tartotta. Eközben a támadó kisebb csavarhúzót tartott felé, arról faggatta, hol tartja a pénzét. A másik elkövető eközben a házban kutatott. Végül összesen mintegy 93 ezer forint értékben vittek el készpénzt és értéktárgyakat a házból, miután az asszonyra rázárták az ajtót, hogy ne tudjon segítséget hívni. A házban távozásuk előtt háztartási vegyszereket locsoltak szét, hogy nyomaikat eltüntessék.

A sértett másnap hajnalban tudott segítséget kérni a szomszédtól, aki kihívta a rendőrséget.

2./ 2013. október 9-én éjszaka a vádlott és ismeretlenül marad két társa ismét egy kecskeméti házba hatolt be azért, hogy értékekhez jusson. Ekkor is felismerhetetlenné tették magukat, mert számítottak arra, hogy a házban lakó 79 éves N. L.-né sértettel találkozhatnak. Ez meg is történt, a vádlottak egyike az idős nő kezét lefogta, száját befogta, az asszonyt az ágyra lenyomva fenyegette, hogy mondja meg, hol tartja a pénzét. Ennek hatására a sértett elárulta, hogy a 100 ezer forint készpénzét a konyhaszekrényben találják meg.

A két ismeretlen elkövető egyike társa utasítására az asszony kezeit és lábait megkötözte, és az ágy lábához kötötte a sértettet. Eközben a vádlott és társai a házat értékek után kutatva felforgatták, majd elhagyták a helyszínt. Előtte azonban mindent megtettek annak érdekében, hogy az asszony ne tudjon segítséget hívni. Bár a telefonját is megrongálták, miután az asszonynak sikerült kiszabadítania magát, egy másik, a támadók által észre nem vett telefonon segítséget tudott hívni.

A támadás során a sértett (aki időközben a cselekménnyel nem összefüggő okból 2014-ben meghalt) 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

3./ A vádlott – egy ismeretlenül maradt személlyel együtt – harmadszor is egy idős ember kirablását tervezte el. 2013. november 7-én este a Kecskeméten lakó néhai, akkor 88 éves Gy. P.-né sértett lakásába hatoltak be magukat kötött sapkával elmaszkírozva, ahol értékek után kutattak. Miután több helyiséget is átnéztek, bementek a súlyos beteg asszony szobájába, ott is kutattak, amikor a zajra az asszony felébredt. A betörők faggatni kezdték arról, hogy hol tartja a pénzét. Ezt a sértett ezt nem volt hajlandó elárulni, ezért támadói tovább folytatták a kutatást. Megtaláltak 144 ezer forint készpénzt, kivették füléből az arany fülbevalót (37.800 Ft), de a remélt nagyobb összeg nem került elő. Ezért egyikük – hogy pontosan ki, nem azonosítható – a kikötözött sértettet legalább hétszer ököllel megütötte. Mivel így sem sikerült elérni, hogy áldozatuk a követelésnek eleget tegyen, a vádlott és társa éjfél után elment a házból. Előbb azonban a telefont megrongálták, elvágták a redőny gurtniját és bezárták az ajtót is, hogy az asszony ne tudjon segítséget hívni.

A sértettet, aki eszméletét vesztette, reggel egy hozzátartozója találta meg. Az asszony sérülései között volt olyan, amely közvetlenül életveszélyesnek minősül, de ha viszonylag gyorsan nem találnak rá, belehalt volna sérüléseibe.

Néhai Gy. P.-né – folyamatos kórházi kezelést követően – 2014. június 1-jén meghalt. Halálát a bántalmazáshoz társuló szövődmények okozták, így a támadás és a halál bekövetkezte között okozati összefüggés áll fenn. Az eljárás során azonban

 nem volt bizonyítható, hogy a bántalmazást a vádlott vagy a társa követte el – olvasható az I. fokú ítéletben.

Eljáró bíróság: