Gondatlanságból elkövetett emberölés Deszken

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 3. kedd, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt K. Andrásné és társa, D. Pál ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlottak jogerős büntetése egyezően 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett fogház lett. A bíróság mindkettőjük előzetes mentesítésben részesítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: sokan nem gondolnak bele, mivel  járhat, ha egy kutya az utcára szalad. Az esetek többségében valóban nem nem lesz súlyos következménye, de mint ez esetben is, a nem megfelelő őrzés tragédiához vezetett. A vádlottak természetesen ezt nem szándékosan okozták, mint ahogy korábban sem volt sem követtek el semmilyen törvénybe ütközőt. Ezért a gondatlanságukból fakadó emberölésért kiszabott I. fokú büntetés arányos és egyben szükséges is, ezért nem adott helyt az ítélőtábla a felmentésre irányuló fellebbezéseknek.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

 

A cselekményről

 A két vádlott élettársként él együtt Deszken egy házban bérlőként. Ebben a házban lakik még az I. rendű vádlott lánya, K. Andrea is, aki munkahelyi elfoglaltsága miatt az esemény idején is Szegeden tartózkodott. Ez idő alatt a lány másfél éves, mintegy 55-60 kilós fajtiszta berni pásztor kutyájáról a vádlottak gondoskodtak, azt ők felügyelték.

2015. május 16-án délután a vádlottak el akartak menni a házból. Amikor a kaput kinyitották, figyelmetlenségük miatt a kutya a ház előtti úttestre kiszaladt. Ilyen korábban is előfordult, de nem volt semmilyen következménye, a kutya visszahívásával sikerült megelőzni a bajt.

Ezen a napon kutya egy olyan útkereszteződéshez szaladt, ahova éppen akkor ért oda kerékpáron a 85 éves Cs. István. Mivel az állat hirtelen szaladt a sértett kerékpárja elé, a férfi csak későn vette észre, s emiatt, valamint az ijedtségtől kerékpárjával elesett. Ekkor több helyen megütötte magát, a keze is eltört.

Az esést látva a vádlottak a kutyát visszahívták, majd az idős férfihez mentek, és érdeklődtek az állapota iránt. Néhány perc múlva értek oda a sértett hozzátartozói, akik értesítették – mások mellett – a férfi vejét, aki mentőt hívott. A sértettet a szegedi klinikára szállították ahol május 16-tól szakszerű ápolásban részesült, de ennek ellenére június 10-én meghalt.

A sértett halálát heveny keringési és légzési elégtelenség okozta. A baleset és a halál között közvetlen okozati összefüggés állapítható meg, ugyanis a halálhoz vezető állapot-rosszabbodási folyamatot a több súlyos betegségben szenvedő sértettnél a balesetben elszenvedett csonttörés, illetve a kezelés mellett szükségszerű ágyban fekvés indította el.

A vádlottak azzal a magatartásukkal, hogy a kinyitott kiskapun a kutya a sértett kerékpárja elé szaladva balesetet okozott, a tőlük elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztották, ezzel közvetett módon a sértett halálát előidézve.

 

Az I. fokú ítéletről

Gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2016. október 17-én K. Andrásné (1967) I. rendű és D. Pál (1953) II. rendű vádlottakat. Ezért őket a törvényszék egyezően 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházra ítélte, egyben mindkettőjük előzetes mentesítésben részesítette.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a két vádlott és védője felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: