Gondatlanságból elkövetett emberölés Deszken (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 3. kedd, 09:00
Összegzés: 

Tárgyalás: október 3. kedd

9 óra – fszt. 11-es tárgyaló

Dr. Hegedűs István büntető tanácsa

Gondatlanságból elkövetett emberölés Deszken

 

Gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2016. október 17-én K. Andrásné (1967) I. rendű és D. Pál (1953) II. rendű vádlottakat. Ezért őket a törvényszék egyezően 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a két vádlott és védője felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

 A két vádlott élettársként él együtt Deszken egy házban bérlőként. Ebben a házban lakik még az I. rendű vádlott lánya, K. Andrea is, aki munkahelyi elfoglaltsága miatt az esemény idején is Szegeden tartózkodott. Ez idő alatt a lány másfél éves, mintegy 55-60 kilós fajtiszta berni pásztor kutyájáról a vádlottak gondoskodtak, azt ők felügyelték.

2015. május 16-án délután a vádlottak el akartak menni a házból. Amikor a kaput kinyitották, figyelmetlenségük miatt a kutya a ház előtti úttestre kiszaladt. Ilyen korábban is előfordult, de nem volt semmilyen következménye, a kutya visszahívásával sikerült megelőzni a bajt.

Ezen a napon kutya egy olyan útkereszteződéshez szaladt, ahova éppen akkor ért oda kerékpáron a 85 éves Cs. István. Mivel az állat hirtelen szaladt a sértett kerékpárja elé, a férfi csak későn vette észre, s emiatt, valamint az ijedtségtől kerékpárjával elesett. Ekkor több helyen megütötte magát, a keze is eltört.

Az esést látva a vádlottak a kutyát visszahívták, majd az idős férfihez mentek, és érdeklődtek az állapota iránt. Néhány perc múlva értek oda a sértett hozzátartozói, akik értesítették – mások mellett – a férfi vejét, aki mentőt hívott. A sértettet a szegedi klinikára szállították ahol május 19-től szakszerű ápolásban részesült, de ennek ellenére június 10-én meghalt.

A sértett halálát heveny keringési és légzési elégtelenség okozta. A baleset és a halál között közvetlen okozati összefüggés állapítható meg, ugyanis a halálhoz vezető állapot-rosszabbodási folyamatot a több súlyos betegségben szenvedő sértettnél a balesetben elszenvedett csonttörés, illetve a kezelés mellett szükségszerű ágyban fekvés indította el.

A sértettek azzal a magatartásukkal, hogy a kinyitott kiskapun a kutya a sértett kerékpárja elé szaladva balesetet okozott, a tőlük elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztották, ezzel közvetett módon a sértett halálát okozva – áll az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletében.

Eljáró bíróság: