Kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 3. kedd, 10:45
Összegzés: 

Részben megváltoztatta az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítélet a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette miatt Sz. Dezső ellen indított büntetőügyben. A vádlott cselekményét kábítószer-kereskedelem bűntette kísérletének minősítette a táblabíróság, de nem változtatott a büntetés mértékén. Így a vádlott jogerős büntetése 9 év fegyház és 9 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel arra, hogy ez a cselekmény 5-től 20 évig, illetve életfogytig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, a minősítés változtatása ellenére arányos a 9 év fegyházbüntetés, annak mérséklésére az ítélőtábla nem látott semmilyen indokot.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A vádlott azért, hogy pentedron (utcai nevén: kristály) kábítószert vásároljon 2015 februárjának elején egy internetes oldalon megadott telefonszámon felvette a kapcsolatot egy férfival, akinek személyét az eljárás során nem lehetett kideríteni. A telefonos egyeztetés után 2015. február 21-én a vádlott egy ismerősével kocsival Jászladányból Budapestre utazott. Itt egy szupermarket parkolójában az ismeretlen személytől 800 ezer forintért megvett 998,86 gramm 84%-os 840 gramm hatóanyag tartalmú pentendront azért, hogy azt 1500 forint plusz-mínusz 500 Ft/grammos áron továbbértékesítse. Ezt követően visszaindultak Jászladányba. Újszászon az autót a rendőrség ellenőrizte, és ekkor megtalálták a kábítószert. A lefoglalt kábítószer a különösen jelentős mennyiség alsó határát (140 gramm) is többszörösen meghaladja.

 

Az I. fokú ítéletről

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett lábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2017. március 8-án Sz. Dezső (1977) vádlottat, és ezért őt 9 év fegyházra és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője hatályon kívül helyezés, a minősítés megváltoztatása és a büntetés enyhítése érdekében is nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: