Emberölés bűntettének kísérlete Jánoshidán (Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 11. szerda, 09:00
Összegzés: 

Jogerősen 15 év fegyházbüntetést kapott az a férfi, aki 2014 júniusában behatolt egy idős asszony házába, akit összevert, majd miután kisebb értékeket szedett össze, az eszméletlen nő házának melléképületét felgyújtotta. A sértett még ki tudott menekülni a házból, de otthona lakhatatlanná vált.

 

A fellebbezéseket követően B. János vádlottat a Szegedi Ítélőtábla – egyezően az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszékkel – nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. Ezért őt a bíróság, mint visszaesőt 15 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú ítéletben kiszabott büntetés arányos és elégséges a büntetési célok megvalósulásához, a büntetés enyhítését semmi nem indokolja.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről  

A korábban többször büntetett vádlott, aki rendszeresen és nagymértékben fogyasztott szeszes italt, Jánoshidán élve ritkán alkalmi munkát vállalt, de megélhetése nem volt biztosított. Őt és élettársát az élettársának szülei tartották el.

Az ügy sértettje, a súlyos betegségekben szenvedő K. K. (76 éves) egyedülálló özvegyként jó körülmények között egy családi házban élt Jánoshidán. A házból csak ritkán mozdult ki, akkor kerekesszékkel közlekedett. A vádlott a sértett életkörülményeit jól ismerte, és tudott arról is, hogy az idős asszony időnként alkalmi munkára helybéli lakosokat alkalmaz.

2014. június 3-án este felé a vádlott ittasan érkezett a sértett házához, majd bement oda. Amikor az asszony kérdőre vonta, mit keres nála, a vádlott azt mondta, hogy „a párja küldte munkavégzésre”. A sértett ekkor közölte: hogy nem ismeri őt, és nem is akar munkát adni neki, majd elküldte a portájáról. De a férfi egy óra múlva visszatért, újból a munkát hozta szóba, azonban az asszony ismét azt mondta: nincs munka a számára, menjen el. A vádlott akkor kihasználva az asszony mozgáskorlátozottságát, azt, hogy nem tudta pontosan figyelni, elvette a sértett 5 ezer forint értékű mobiltelefonját, és csak utána távozott a házból.

Este a férfi ittasan megint visszatért az idős asszony házához, hogy újabb értékeket szerezzen meg. Miközben a házban kutakodott, a sértett felfigyelt a zajra. Amikor összetalálkoztak a fürdőszoba előtt a vádlott kézzel többször fejen ütötte az asszony, majd egy vázával is fejbe vágta. Eközben pénzt követelt, és azzal fenyegetőzött, ha az asszony nem ad neki pénzt, akkor rágyújtja a házát. Az asszony az ütésektől a földre esett, és elveszítette az eszméletét.

A vádlott ezt követően értékek után kutatott a házban, de mivel ott nem talált, az alsó épület konyhájába ment. Ott egy vérnyomásmérőt, egy majonézes dobozt, egy egykilós ketchupot, valamint egy-egy pacal, sólet és darált sertéshús konzervet pakolt a táskájába és kivette a sértett személyi igazolványából az ott tartott ezer forintos bankjegyet. Miután összepakolt, felgyújtotta a konyhát, hogy eltüntesse a nyomait. A berendezési tárgyak lángra kaptak, de a férfi mit sem törődve az eszméletlenül hátrahagyott sértettel, eltávozott a helyszínről. Egy közeli kocsmába ment, ahol a frissen szerzett ezer forintból bort vett magának.

Miközben a vádlott italozott, az asszony visszanyerte eszméletét, és sikerült kimenekülnie a házból. A tüzet a szomszédok észrevették, és azonnal az asszony segítségére siettek, és megpróbálták a tüzet eloltani. Egyben értesítették a tűzoltókat is. Ennek ellenére a melléképület teljesen kiégett, arról a tűz átterjedt a főépületre is, s bár az nem égett le, az épület életveszélyessé és lakhatatlanná vált, abban több mint 2,2 millió forintnyi kár keletkezett. Ha a tűz átterjedt volna a sértett által lakott lakrészre is, és az asszony nem nyeri vissza eszméletét, nagy szenvedések közepette a lángokban veszítette volna el életét. Ezzel a vádlott tisztában volt, amikor a magára hagyott, eszméletlen sértetten átlépve tüzet gyújtott, és elment az ingatlanról.

A sértettet a jászberényi kórházba szállították, ahol 8 napon túl gyógyuló, köztük égési sérüléseit szakszerűen kezelték augusztus 4-ig. Az asszony a kórházból idősek otthonába került, ahol 2014. szeptember 19-én meghalt. A szakértői vélemény szerint az őt ért támadás és az elhalálozás között ok-okozati összefüggés nem volt.

Eljáró bíróság: