Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés Sarkadon

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 26. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntette miatt Sz. Ferenc ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. A táblabíróság a vádlott cselekményét különös kegyetlenséggel elkövetettnek minősítette, és a vádlott büntetését 2 év 6 hónap börtönről 7 év börtönre, a közügyektől eltiltás tartamát 3 évről 5 évre súlyosította.

 

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott ugyan nem egyenes szándékkal követte el tettét, de a házastársi kapcsolatból következő minimális ápolási kötelezettségét sem teljesítette. Egyben beletörődött abba, hogy a vele egy lakásban élő beteg felesége meghaljon úgy, hogy halála előtt hosszú időn át szenvedjen. Ezért cselekménye mindenképp különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésnek minősül. A vádlott bűnéért I. fokon kiszabott szabadságvesztés büntetés eltúlzottan enyhe, minden körülményt figyelembe véve a 7 év börtön szükséges és elégséges a büntetési célok megvalósulásához.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

Az alkoholfüggő vádlott és felesége, Sz. Ferencné sértett egy sarkadi házban laktak 2006 óta. 2011-ben a jobboldali végtagok bénulásával járó betegség támadta meg az asszonyt, ezért előbb kórházba került, majd másfél hónappal később hazaengedték otthoni ápolásra. Az asszony önellátásra képtelen, fekvőbeteg volt, állandó pelenkázásra szorult.

A házaspár kis jövedelemből, nagyon rossz körülmények között élt, de ennek ellenére rendszeresen fogyasztottak alkoholt. A férj nem takarított, a hatalmas koszban és rendetlenségben nem gondoskodott felesége megfelelő étkezéséről, mosdatásáról sem. Az asszony 2014 telétől kizárólag a házban tartózkodott, tartósan ágyban feküdt. Egészségi állapota folyamatosan romlott, egyre kevesebbet evett, testén felfekvéses, gyulladásos és elhalásos sebek jelentek meg. A férje be akarta vitetni szanatóriumba, de a feleség ebbe nem egyezett bele. A vádlott ekkor belenyugodott a helyzetbe, nem kért orvosi segítséget, sőt 2015-ben három alkalommal is elhallgatta a háziorvos előtt felesége rossz egészségi állapotát, azt panaszmentesnek mondta, amikor gyógyszert íratott fel.

A vádlott, aki felesége gondozásáért havi 26.500 forint ápolási díjat vett fel, a felírt gyógyszereket és pelenkákat nem váltotta ki. A férfi felesége ápolását az utolsó két hétben teljesen elhanyagolta, s bár tudta, hogy megfelelő orvosi ellátás hiányában az asszony akár meg is halhat, nem tett semmit a gyógykezelés érdekében.

2015. április 17-én a sértett meghalt. Az asszony halála a vérmérgezés okozta súlyos általános keringési elégtelenség miatt következett be. A halál beállta és a gondozási kötelezettség, megfelelő orvosi segítségkérés elmulasztása között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

 

Az I. fokú ítéletről

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2017. január 13-án Sz. Ferenc vádlottat, és ezért őt 2 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a cselekmény minősítésének megváltoztatása, a különös kegyetlenséggel történt elkövetés megállapítása, a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: