Adócsalás és más bűncselekmények Bács-Kiskun megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 8. szerda, 09:00
Összegzés: 

Huszonhét vádlottas, adócsalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügy tárgyalását kezdi meg

november 8-án, szerdán 9 órakor az ítélőtábla dísztermében  

II. fokon a Szegedi Ítélőtábla. A tárgyalássorozat november 15-én, 17-én folytatódik, míg a határozat kihirdetésére várhatóan november 22-én kerül sor.    

Az I. fokú ítélet szerint az I. rendű vádlott H. Csaba úgynevezett számlagyárat épített ki, és működtetett 2004 és 2008 között Bács-Kiskun megyében, az adóbevallásokat a Bács-Kismegyei APEH-hez nyújtották be.

2016 májusában a Kecskeméti Törvényszék első fokon közel 40 vádpont alapján mintegy száz rendbeli adócsalás és magánokirat hamisítás bűntette miatt négyéves letöltendő börtönbüntetésre ítélte az I. rendű vádlottat,

Az I. rendű vádlott az általa kiépített számlagyár valódi és fiktív cégek közti pénzforgalmat irányította úgy, hogy a költségvetést sok százmilliós kár érte a forgalmi adók be nem fizetésével. Azt mind a számlákat kibocsátok, mind a számlákat befogadók tudták, hogy a számlák valóságban el nem végzett gazdasági eseményekről szólnak, vagyis fiktívek. A főleg építőipari cégeket érintő ügy felderítésekor az is kiderült, hogy a vádlott a saját cégében az általa kiállított fiktív számlák után az ÁFA befizetését úgy kerülte el, hogy az adóbevallásában fiktív költségeket szerepeltetett, így közel egy milliárd forintos kárt okozva a költségvetésnek.

Az I. fokú eljárás végén a Kecskeméti Törvényszék több vádlottat az I. rendű vádlottnál rövidebb tartamú letöltendő, másokat végrehajtásában felfüggesztett börtönre ítélt, míg voltak, akiket pénzbüntetéssel sújtott a bíróság. Az ítéletekkel szemben fellebbezéseket nyújtottak be, így került az ügy tavaly decemberben a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: