Emberölés kísérlete Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 9. csütörtök, 13:00
Összegzés: 

Életfogytiglan, minimum 25 év fegyházra ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a férfit, aki egy vascsővel életveszélyes sérüléseket okozott ismerősének egy szegedi garázsban.

 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete miatt B. Ferenc ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. A vádlott cselekményét – ellentétben az I. fokon eljáró bírósággal – nem minősítette különös kegyetlenséggel elkövetettnek, és ehhez igazodva mérsékelte a vádlott büntetését is. Így a vádlott büntetése nem tényleges életfogytiglan lett, hanem jó magaviselete esetén 25 év kitöltése után szabadulhat a fegyházból.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A korábban már ötször – köztük súlyos testi sértés, hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, lopás, rongálás, zaklatás miatt is – elítélt vádlott 2016 elején Szegeden, szülei lakásában lakott. Ekkor megismerkedett R. Krisztián sértettel. Ebben az időszakban a vádlott napi rendszerességgel megfordult egy Sólyom utcai garázssoron, amelynek egyik garázsában a sértett berendezte a szállását. Itt rajta kívül még ketten éltek, de számos ismerősük is eljárt a garázsba, és ilyenkor rendszeresen szeszes italt fogyasztottak.

Ez történt 2016. február 10-én is, amikor a vádlott öt társával ebben a garázsban italozott, és valamennyien ittasak lettek. Miután a garázsból többen is elmentek ügyeiket intézni, a vádlottat – aki idegrendszerre ható gyógyszer is vett be ezen a napon – az anyja haza akarta vinni, de a férfi nem akart távozni. Ehelyett pénzt, italt, cigarettát kért, majd miután ezt nem kapta meg egyre feszültebb lett, és egy vascsövet vett a kezébe, majd ezt letette.

Miután délután 15 óra körül az egyik korábban távozó társuk erősen ittas állapotban visszatért a garázsba, a vádlott a férfit a garázsba belökte. Majd amikor már többen is visszaérkeztek, a sértett felszólította a vádlottat, hogy fejezze be agresszív viselkedését. Ám a férfi – miután egy rövid időre kettesben maradtak – ekkor ismét kezébe vette a vascsövet, majd nagy erővel homlokon ütötte a sértettet, aki az ütéstől földre került. Ezután a vádlott még több csapást mért a sértettre, aki a bántalmazás során végig eszméleténél volt.

Miután a többiek visszatértek a garázshoz, a vádlott más személyeket jelölt meg támadóként, majd kérte egyik társát, hogy ne jelentse fel, ezután elszaladt.

A sértett állapotát látva az ott maradottak egyike értesítette a mentősöket, akik a megtámadott férfit a klinikára szállították, ahol még aznap sürgősségi sebészeti műtétet hajtottak végre. Az életveszélyes sérüléseket is elszenvedett sértett életét csak a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg.

A vádlott a helyszínről a szülei lakásba menekült, ahol lefeküdt aludni, majd a rendőrség onnan állította elő.

 

Az I. fokú ítéletről

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. április 25-én B. Ferenc  (1978) vádlottat, és ezért őt, mint erőszakos többszörös visszaesőt életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kimondta, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. (TÉSZ – tényleges életfogytiglan)

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan eltérő jogi minősítés megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: