Aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés Nagyivánon

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 14. kedd, 11:00
Összegzés: 

Az aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt T. Ferenc ellen indított büntetőügyben a tárgyalás a vádlott betegsége miatt elmaradt. Új határnapot a Szegedi Ítélőtábla – mivel nem tudni, hogy a vádlott mikorra gyógyul meg – később tűz ki.

 

A bűnügyről

 

Aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2016. december 21-én T. Ferenc (1963) vádlottat. Ezért őt a bíróság – mint erőszakos többszörös visszaesőt – 9 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődleges felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A korábban többször büntetett T. Ferenc vádlott 2013. január 26-án azt követően érkezett meg idős édesanyja, T. Ferencné nagyiváni lakóházába, hogy az asszony, az ügy sértettje pár nappal korábban átvette átvette a Tiszafüredi Járásbíróság határozatát. Ebben az állt, hogy a vádlottal szemben szintén anyja sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt kiszabott 3 év börtönbüntetés végrehajtásának elhalasztása iránti kérelmét a bíróság elutasítja.

Az alkoholbeteg vádlott emiatt megharagudott az anyjára. Hazaérkezése után többször fogyasztott szeszes italt, leittasodott, és ilyen állapotban január 27-én este megveréssel fenyegette a sértettet. Haragja később sem csillapodott, még többet ivott, és 29 reggel a ház folyosóján bosszúból a szerszámos kamrában magához vett kalapáccsal többször fejbe vágta édesanyját, ököllel is megütötte az arcát, valamint széttört az asszony fején egy üveget.

A sértett erősen vérezni kezdett, és a padlóra esett. Még fel tudott tápászkodni, és eljutott a szobájába, ahol eszméletét vesztve a heverőre borult. A vádlott az anyját magára hagyta a fűtetlen szobában és elment a házból, ahova később visszatért. A délutáni órákban a helyszínre kiérkezett rendőr találta meg az eszméletlen sértettet, míg a lakásban tartózkodó vádlottat elfogta.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl, négy hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett, az I. fokú bíróság szerint fennállt az életveszélyes sérülés keletkezésének reális lehetősége is.

Eljáró bíróság: