Emberölés bűntette Mátételkén (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 17. péntek, 09:00
Összegzés: 

Tárgyalás: november 17. péntek

9 óra – fszt. 11-es tárgyaló

Dr. Hegedűs István büntető tanácsa

Emberölés bűntette Mátételkén

 

Nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. március 1-jén T. Krisztián (1992) vádlottat. Ezért őt a bíróság életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kimondta: a vádlott büntetéséből legkorábban 25 év letöltése után szabadulhat.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődleges felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2014 tavaszától élettársával együtt lakott a sértett háza közelében Mátételkén. Az alkalmi munkákból élő vádlott egy millió forintot meghaladó adósságot halmozott fel az idők során. Ezért 2015-ban döntött: bűncselekmény elkövetésével szerez pénzt magának, úgy, hogy az utcában lakó, akkor 80 éves Sz. Józsefné házába betör, onnan pénzt és értéktárgyakat visz el.

2015. november 26-án a vádlott elindult az asszony házához, miközben ő egy közeli boltból tért haza. Egyszerre értek a ház teraszának üvegezett ajtajához, ahol a vádlott be akart jutni a lakásba. Ekkor a férfi az idős asszonyra támadt, nyakát megragadta, megszorította, majd a fejét és testét többször is megütötte. Az asszony eszméletét elveszítve a betonra esett, magatehetetlen állapotba került.

A vádlott ekkor a sértett kulcsával az ajtót kinyitotta, a sértett testét a konyhába bevonszolta, és otthagyta. Az idős asszony néhány percen belül meghalt. Ez idő alatt a vádlott átkutatta a lakást, több százezer forintot talált, és kivette a sértett fülből a 120 ezer forintot érő arany fülbevalókat is, majd a hátsó kerten át elhagyta a helyszínt és hazament.

Eljáró bíróság: