Adócsalás és más bűncselekmények Bács-Kiskun megyében

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 22. szerda, 09:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az I. fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét a H. Csaba és társai ellen adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt indított büntetőügyben. Részben változott a jogi minősítés, és a táblabíróság a 27 vádlott közül 23 esetében egyes vádpontokban felmentő ítéletet hozott. Ennek megfelelően az ítélőtábla több vádlott börtönbüntetésén, illetve a felfüggesztett büntetések próbaidején enyhített.

Nem változott az I. rendű vádlott H. Csaba 4 éves börtönbüntetése, akit adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt öt évre eltiltottak a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól is, és a táblabíróság közel 60 millió forintra vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.

A II. fokú ítélet csak négy vádlott esetében lett jogerős, mivel az ügyészség a többi vádlott esetében három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére, míg a jelenlévő vádlottak és védőik közül hárman felmentésért jelentettek be fellebbezést.

 

A bűncselekményről

Az I. rendű vádlott H. Csaba úgynevezett számlagyárat épített ki, és működtetett 2004 és 2008 között Bács-Kiskun megyében, az adóbevallásokat a Bács-Kismegyei APEH-hez nyújtották be.

Az I. rendű vádlott az általa kiépített számlagyár valódi és fiktív cégek közti pénzforgalmat irányította úgy, hogy a költségvetést sok százmilliós kár érte a forgalmi adók be nem fizetésével. Azt mind a számlákat kibocsátok, mind a számlákat befogadók tudták, hogy a számlák valóságban el nem végzett gazdasági eseményekről szólnak, vagyis fiktívek. A főleg építőipari cégeket érintő ügy felderítésekor az is kiderült, hogy a vádlott a saját cégében az általa kiállított fiktív számlák után az ÁFA befizetését úgy kerülte el, hogy az adóbevallásában fiktív költségeket szerepeltetett, így közel egy milliárd forintos kárt okozva a költségvetésnek.

Az I. fokú eljárás végén a Kecskeméti Törvényszék több vádlottat az I. rendű vádlottnál rövidebb tartamú letöltendő, másokat végrehajtásában felfüggesztett börtönre ítélt, míg voltak, akiket pénzbüntetéssel sújtott a bíróság. Az ítéletekkel szemben fellebbezéseket nyújtottak be, így került az ügy tavaly decemberben a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: