Emberölés bűntettének kísérlete és embercsempészet Csongrád megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 30. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Tárgyalás: november 30. csütörtök

9 óra – fszt. 11-es tárgyaló

Dr. Mezőlaki Erik büntető tanácsa

Emberölés bűntettének kísérlete és embercsempészés Csongrád megyében

 

Különös kegyetlenséggel, több ember, köztük 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, valamint folytatólagosan, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2016. december 13-án V. E. (1976 – román állampolgár) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 12 év szabadságvesztésre és Magyarország területéről történő végleges hatályú kiutasításra ítélte.

Az ügy II. rendű vádlottja, P. A. (1983 – román állampolgár) folytatólagosan, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettéért 2 év szabadságvesztés és 3 év Magyarország területéről történő kutasítás büntetést kapott.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg az I. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése, a II. rendű vádlott és védője a tényállás téves megállapítása miatt, elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése, illetve a kiutasítás büntetés mellőzése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint a vádlottak 2015 júniusának közepén az eljárás során ismeretlenül maradt megbízóikkal megegyeztek abban, hogy Szerbiából Magyarországra illegálisan belépett migránsoknak pénzért segítséget nyújtanak ahhoz, hogy eljussanak Ausztriába. Az I. rendű vádlott feladata az volt, hogy egy, a román-magyar határ közelében lévő benzinkúton leállított olasz rendszámú teherautóval a megbízók által közölt időpontban Magyarországra jöjjön, majd egy megjelölt helyen a migránsokat felvegye a teherautó rakterébe, és az M5-ös autópályán Ausztriába menjen velük. A II. rendű vádlottnak egy, a megbízótól kapott személykocsival kellett a teherautó útját, azt kísérve, magyar területlen biztosítani, és ha rendőröket lát, az I. rendű vádlottat mobiltelefonon kellett értesítenie. A megbízók ezért az I. rendű vádlottnak fuvaronként 300 eurót, míg a II. rendű vádlottnak 100 eurót ígértek.

A fenti megállapodás alapján az I. rendű vádlott 2015. június 23-án éjjel indult Magyarországra Aradról, majd másnap Mórahalom külterületén 26 olyan személyt vett fel a kocsiba, akik illegálisan lépték át a szerb-magyar zöldhatárt. Ezt követően az I. rendű vádlott még hajnali 5 óra előtt felhajtott az M5-ös autópályára, és Szeged-Kecskemét-Budapest-Nickelsdorf útvonalon a migránsokat Ausztriába szállította. Miután ők kiszálltak a kocsiból, az I. rendű vádlott még június 24-én visszatért Romániába.

Még ugyanezen a napon újabb embercsempészésre vonatkozó megbízást kapott a vádlott. Ez alapján 2015. június 25-én éjfél előtt ismét beszállt a teherautóba, a korábbival megegyező útvonalon érkezett Magyarországra úgy, hogy a II. rendű vádlott a biztosítást az első úthoz hasonlóan egy személykocsival végezte. Áthajtottak Mórahalmon, majd annak külterületén megálltak, és legkevesebb 106 illegális határátlépőt vettek fel, akik addig az út menti erdőben várakoztak. Őket korábban több csoportban hozták magyar területre Szerbiából a zöldhatáron át az embercsempészek. A beszállók között gyermekek és csecsemők is voltak.

Az I. rendű vádlott által vezetett teherautó raktere 5 méter hosszú, 2,1 méter széles és 2,4 méter magas, térfogata 27,3 köbméter volt. A raktér szellőzése gyárilag nem volt megoldva, és ilyen levegőcserét biztosító átalakítást utólag sem végeztek el a járművön. A felszállást követően az ajtót csak a raktérben tartózkodókra rányomva sikerült becsukni az I. rendű vádlott ismeretlenül maradt segítőinek.

Az ajtó bezárása után az I. rendű vádlott visszaindult Mórahalom irányába, hogy később rátérjen az autópályára, és a korábban használt útvonalon Ausztriába hajtson. 

A sötét, levegőtlen raktérben, a kényelmetlen álló testhelyzet és zsúfoltság miatti mozgáskorlátozottság, a levegő minőségének folyamatos romlása, a hőmérséklet gyors emelkedése miatt a sértetteknek gyakorlatilag azonnal jelentős testi, lelki gyötrelmet okozott rosszullétek, pánikrohamok is kialakultak. Mivel még a légzés is akadályozva volt, ez hozzájárult a korai fulladásos panaszok megjelenéséhez.

Néhány perccel az indulás után ezért a migránsok verni kezdték a raktér fémborítását, míg mások késekkel a borítást megbontva, a fémfelületet átvágva próbáltak levegőhöz jutni. Többen közülük az eszméletüket is elveszítették, mielőtt a teherkocsi beért volna Mórahalom belterületére. Náluk életveszélyes állapot is fennállt.

Az I. rendű vádlott ezt észlelve 4 óra 29 perckor behajtott egy mórahalmi áruház parkolójába, ott a kocsit leállította, kiszállt, és anélkül hagyta el a helyszínt, hogy a raktér ajtaját kinyitotta volna. Ezután beszállt az embercsempészést biztosító II. rendű vádlott autójába, és hazatértek Romániába. Kétséget kizáróan nem bizonyítható, hogy a II. rendű vádlott tudott arról, hogy a teherkocsiban szállított migránsoknak milyen testi és lelki gyötrelmet kellett átélniük.

A migránsok dörömbölését egy közeli pékség dolgozói hallották meg, és azonnal értesítették a rendőrséget. Mire a rendőrök kiértek, a raktérbe zsúfoltaknak sikerült a kétszárnyú ajtó egyik szárnyát 6-7 centi szélességben kifeszíteni, majd azon kinyúlva, az ajtót kinyitni. Így a raktérből – ami belülről nem volt nyitható – sikerült mindenkinek kijutnia. Így kizárólag a sértettek saját életüket mentő magatartásának köszönhető, hogy nem haltak meg, ugyanis zárt ajtók mellett az utazás 20-25 percen belül halálos következménnyel járt volna.

Az I. rendű vádlott legkevesebb 106 ember életét veszélyeztette.

A készenléti rendőrök 4 óra 45 perckor látták meg az autóból kiözönlő sértetteket, akik közül 106 afgán, szír és iráni származású személyt kutattak fel, míg további, ismeretlen számú sértett a helyszínről – félve a regisztrációtól és ennek esetleges következményeitől – elmenekült.

Eljáró bíróság: