Kábítószer-kereskedelem bűntette Bács-Kiskun megyében

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 28. kedd, 10:30
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt K. László és társa ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletének a büntetési tételre vonatkozó részét.

Így a I. rendű vádlott jogerős büntetése 8 év fegyház és 6 év közügyektől eltiltás lett. A II. rendű vádlott esetében annyit változott az ítélet, hogy az 5 év szabadságvesztést nem fegyházban, hanem börtönben kell letöltenie. Az eddig szabadlábon védekező I. rendű vádlottra vonatkozóan – tekintettel a súlyos 8 éves fegyházbüntetésre – az ítélőtábla elrendelte az azonnali őrizetbe vételt, így őt a táblabíróságról már a szegedi büntetés-végrehajtás intézetbe szállították.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró törvényszék arányos büntetés szabott ki, így annak enyhítésére az ítélőtábla nem látott lehetőséget.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

K. László I. rendű vádlott 2015 novemberében kapcsolatba került egy, az eljárás során nem azonosított személlyel, akivel megállapodott abban, hogy a tőle átvett illegális drogot tartalmazó anyagot fogja a környezetében árusítani. Az ismeretlen személy többször, időnként hetente háromszor is, alkalmanként 5-6 gramm „kristály”, majd 2016 januárjától „herbál” elnevezésű drogot adott át értékesítésre, az eladott drogért járó pénzzel pedig elszámoltatta a vádlottat. A vádlott haszna abból származott, hogy a szállítójával előre megegyezett áron felüli bevételét megtarthatta. A drogot a férfi Mélykúton és Kiskunhalason értékesítette.

Az I. rendű vádlott tevékenységéről felesége, a II. rendű vádlott tudott, és a kereskedéshez segítséget is nyújtott.

A forgalom növelése érdekében a vádlottak mélykúti lakásukon bulikat szerveztek, ahol a meghívottaknak eladták el a drogot. A vádlottaknak az eladás során kialakult Mélykúton a vevőkörük, azonban a vásárlók személye, és az eladott drog mennyisége sok esetben az eljárás során nem volt megállapítható.

2016. február 12-én az I. rendű vádlott éppen az ismeretlen eladótól vásárolt drogot csomagolta, amikor a nyomozók házkutatást tartottak nála. Annyi kábítószert foglaltak le, amelynek hatóanyag tartalma a jelentős mennyiség alsó határát meghaladta, annak 393%-a volt, míg a pszichoaktív anyag hatóanyag tartalma a csekély mennyiség felső határát nem érte el.

 

Az I. fokú ítéletről

Kábítószer-kereskedelem bűntettében, mint társtettest, és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében, mint társtettest találta bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. május 2-án K. László (1975) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 8 év fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, K. Lászlóné (1980) ugyanezen bűncselekményekért halmazati büntetésül 5 év fegyház és 4 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: