Kábítószer-kereskedelem bűntette Bács-Kiskun megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 28. kedd, 10:45
Összegzés: 

Tárgyalás: november 28. kedd

10:45 óra – fszt. 11-es tárgyaló

Dr. Hegedűs István büntető tanácsa

Kábítószer-kereskedelem bűntette Bács-Kiskun megyében

 

Kábítószer-kereskedelem bűntettében, mint társtettest, és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében, mint társtettest találta bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. május 2-án K. László (1975) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 8 év fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, K. Lászlóné (1980) ugyanezen bűncselekményekért halmazati büntetésül 5 év fegyház és 4 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint K. László I. rendű vádlott 2015 novemberében kapcsolatba került egy, az eljárás során nem azonosított személlyel, akivel megállapodott abban, hogy a tőle átvett illegális drogot tartalmazó anyagot fogja a környezetében árusítani. Az ismeretlen személy többször, időnként hetente háromszor is, alkalmanként 5-6 gramm „kristály”, majd 2016 januárjától „herbál” elnevezésű drogot adott át értékesítésre, az eladott drogért járó pénzzel pedig elszámoltatta a vádlottat. A vádlott haszna abból származott, hogy a szállítójával előre megegyezett áron felüli bevételét megtarthatta. A drogot a férfi Mélykúton és Kiskunhalason értékesítette.

Az I. rendű vádlott tevékenységéről felesége, a II. rendű vádlott tudott, és a kereskedéshez segítséget is nyújtott.

A forgalom növelése érdekében a vádlottak mélykúti lakásukon bulikat szerveztek, ahol a meghívottaknak eladták el a drogot. A vádlottaknak az eladás során kialakult Mélykúton a vevőkörük, azonban a vásárlók személye, és az eladott drog mennyisége sok esetben az eljárás során nem volt megállapítható.

2016. február 12-én az I. rendű vádlott éppen az ismeretlen eladótól vásárolt drogot csomagolta, amikor a nyomozók házkutatást tartottak nála. Annyi kábítószert foglaltak le, amelynek hatóanyag tartalma a jelentős mennyiség alsó határát meghaladta, annak 393%-a volt, míg a pszichoaktív anyag hatóanyag tartalma a csekély mennyiség felső határát nem érte el.

Eljáró bíróság: