Emberölés bűntette Karcagon (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. december 7. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Tárgyalás: december 7. csütörtök

9 óra – fszt. 11-es tárgyaló

Dr. Mezőlaki Erik büntető tanácsa

Emberölés bűntette Karcagon

 

Tizennegyedik évet be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2017. március 6-án V. Anikó (1977) vádlottat, és ezért őt a bíróság 13 év 6 hónap fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék a vádlott szülői felügyeleti jogát a 2009-ben és a 2012-ben született gyermekei vonatkozásában megszüntette.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint a 2000-ben már újszülöttje megöléséért 3 év 6 hónap börtönre ítélt, és 2004-ben feltételesen szabadult vádlott 2008 decemberében élettársi kapcsolatot létesített S. M.-al, 2009-ben és 2012-ben két fiúgyermek született. A család ekkor még a vádlott szüleinek karcagi házában élt. A vádlott és élettársa – bár szerettek volna még egy gyereket – addig nem terveztek terhességet, amíg a nagyszülőkkel egy házban éltek.

A vádlott 2013 első felében ismét teherbe esett, de orvoshoz nem ment el, terhesgondozáson sem vett részt, terhességét a környezete elől titkolta.

2014. január 7-én este az egész család otthon tartózkodott. Miután a vádlott a gyerekeit megfürdette, maga is fürödni kezdett, amikor megindult a szülés, és egy életképes, egészséges leánygyermeknek adott életet. A szülést követően a vádlott a csecsemőt semmilyen módon nem látta el, hanem a fürdőszobában fojtogatta, majd a fejét ütötte mindaddig, amíg azt nem gondolta, hogy a gyermek meghalt. Ekkor az általa halottnak hitt csecsemőt egy nejlon táskába rakta, és egy függönnyel eltakart polc alá tette a konyha padlójára.

A vádlott ezután rendet rakott a fürdőszobában, eltakarította a véres nyomokat, majd visszament a konyhába. Itt megjelent az élettársa is, aki meghallotta az újszülött nyöszörgő hangját, és a vádlottat kérdőre vonta. A vádlott anyja is belépett a konyhába, aki a kicsit kivette a táskából, majd a családtagok értesítették a mentősöket. Bár mind a mentősök, mind a karcagi kórház, majd a debreceni klinika orvosai mindent megtettek az újszülött megmentése érdekében, a kicsi január 8-án meghalt.

Eljáró bíróság: