Emberölés bűntettének kísérlete Bordányban

Tárgyalás időpontja: 
2017. december 6. szerda, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az eredetileg emberölés bűntettének kísérlete miatt (I. fokon életveszélyt okozó testi sértés kísérletéért elítélt) Sz. Sándor ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. A táblabíróság – egyetértve a váddal – a vádlott cselekményét emberölés bűntette kísérletének minősítette, míg a vádlott büntetését 4 év 2 hónapról 6 év börtönre súlyosította.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott a fejsze élével csapott a sértett fejére, vagyis látnia kellett, hogy ezzel a megtámadott halálát is okozhatja. A halál bekövetkeztét ugyan nem akarta, de annak bekövetkezésébe belenyugodott, így az emberölés bűntettének kísérletét eshetőleges szándékkal elkövette. Tekintettel a cselekmény tárgyi súlyára és az elkövető társadalomra veszélyességére a 6 év börtönbüntetés szükséges és egyben elégséges a büntetési célok megvalósulásához.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Az ügyhöz kapcsolódóan az ítélőtábla Sz. Gyulával, a vádlott fiával szemben (aki valótlanul állította, hogy ott volt a helyszínen, és valótlan dolgokat mondott tanúvallomásában) hamis tanúzás bűntette miatti eljárás megfontolása végett az iratokat megküldi a Szegedi Járási Nyomozó Ügyészség részére.

 

A bűncselekményről

2014. június 9-án délelőtt a Bordányban élő vádlott a szomszédja, E. Mihályné hívására átment az asszonyhoz segíteni. Ekkor együtt italoztak, majd amikor a vádlott hazatért, tovább ivott, és délutánra leittasodott. Ezen a napon G. Györgyné sértett egész nap otthon dolgozott. Este E. Mihályné felhívta, és közölte, hogy másnap sem ő, sem a sértett nem tud dolgozni menni hozzá. Ezen az asszony felidegesítette magát, dühös lett, és előbb E.-néhez ment át, majd felkereste a vádlottat is. A vádlott tanyáján az italozás miatt összeszólalkoztak, a sértett leszidta a vádlottat azért, mert E.-nét leitatta.

A vádlott felszólította a sértettet, hogy hagyja el a tanyáját. Eközben a mellette lévő farakáshoz lépett, egy fejszét vett magához, és a fejszével a sértettet fejbe vágta. Az asszony a támadás következtében 8 napon túl, ténylegesen 6 hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett el, de a fejsze alkalmas volt ara, hogy akár halálos sérülést okozzon. A halálos eredmény elmaradása csak a véletlenen múlott.

 

Az I. fokú ítéletről

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2016. június 16-án az ügyészség által emberölés bűntettének kísérletével vádolt Sz. Sándor (1955) vádlottat, és ezért őt 4 év 2 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: