Emberölés bűntettének kísérlete Almáskamaráson (Békés megye)

Tárgyalás időpontja: 
2017. december 8. péntek, 09:30
Egyéb információ: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete miatt A. Tibor ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét, így a vádlott jogerős büntetése 2 év börtön és 3 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel a vádlott büntetlen előéletére, beszámítási képességének súlyos fokú korlátozottságára, valamint arra, hogy az emberölési cselekmény kísérleti szakban maradt, az I. fokon eljáró bíróság arányos büntetést szabott ki, így annak sem súlyosítása, sem enyhítése nem volt indokolt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A rokkantnyugdíjas vádlott több évig Almáskamaráson lakott élettársával, C. Erikával. Jó ismerősi viszonyban álltak Z. József sértettel, akivel többször együtt italoztak.

2016. április 28-án reggel a vádlott és élettársa meglátogatta a sértettet, azért, hogy a főzésben segítsenek neki. Ezen a délelőttön több liter kannás bort ittak, amitől a vádlott súlyosan, a sértett közepes fokban lerészegedett.

Dél körül a vádlott elment a boltba tésztáért, de már nem ment vissza, mert nem talált megfelelő tésztát. Egy ismerősével, G. Péterrel üzent az élettársának, hogy ő is menjen haza.

A vádlott féltékenykedett az élettársára, mert azt hitte, hogy szerelmi viszony van az asszony és G. Péter között. Amikor G. átadta az üzenetet, a sértett felajánlotta a nőnek, hogy hazakíséri, mert ismerte a vádlott ittas állapotban kötekedő, agresszív magatartását.

Amikor a vádlott házához értek, az kilépett az ajtón, számon kérte a sértettet, hogy mit akar az élettárástól, és megfenyegette, hogy „elintézi őt is, meg a fiát is”. Rövid szóváltás után a vádlott magatartása miatt dulakodás alakult ki a két férfi között, mindketten a földre kerültek. Eközben a vádlott elővette a bicskáját, és a sértettet nyakon szúrta. A megtámadott 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, súlyos egészségromlás kialakulása a szúrás miatt nem várható. A támadott testtájék, és a támadás eszköze miatt azonban akár halálos eredmény is bekövetkezhetett volna, ennek elmaradása csak a szerencsének köszönhető.

 

Az I. fokú ítéletről

Emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék A. Tibor (1970) vádlottat, és ezért őt 2 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: