Kábítószer-kereskedelem Baján

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 4. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt N. Dániel és társa ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét. Mindkét vádlott esetében a bűntetteket társtettesként elkövetettnek minősítette a táblabíróság, és a II. rendű vádlott büntetését 6 évről 9 év fegyházra, míg a közügyektől eltiltás időtartamát 5 évről 7 évre súlyosította.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. rendű vádlott I. fokon kiszabott 12 év fegyházbüntetése az elkövetett cselekményekkel összevetve arányos. Ugyanakkor a II. rendű vádlott I. fokú büntetése túl enyhe, azért az ítélőtábla indokoltnak látta annak súlyosítását.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

Az I. rendű vádlott 2014 nyarától 2015. augusztus 4-ig Baján anyagi haszonszerzés céljából illegális drogokat – kábítószert és pszichoaktív anyagot – árult dílerként kis adagokban. A férfi a drogot ismeretlenül maradt forrásból szerezte be. A vádlott szokásos módszere az volt, hogy a megrendelő őt telefonon hívta vagy interneten értesítette, és a megrendelést nyíltan vagy kódolva adta le. Az I. rendű vádlott a megrendelt mennyiségű drogot általában személyesen szállította le, a helyszínen átvette a pénzt, és átadta a vevőnek az előre becsomagolt drogot. Olyan is előfordult, hogy a vevő az I. rendű vádlott lakásra ment a drogért. Az I. rendű vádlott egy bajai épület kerékpártárolójának egyik rekeszében kialakított „drograktárban” tárolta.

A dílernek állandó vevőköre alakult ki, tevékenysége Baján a drogfogyasztók körében általánosan ismertté vált, telefonszámát a vevők egymásnak adták át.

Az I. rendű vádlott tevékenységével édesanyja N.-né F. Edit II. rendű vádlott is tisztában volt, a drogárusításban támogatta úgy, hogy időnként, alkalmilag bekapcsolódott az értékesítésbe, a drogárusításhoz szükséges feltételek biztosításában is közreműködött, a drog csomagolásához szükséges nejlontasakokat a II. rendű vádlott vásárolta meg.

A nyomozóhatóság tudomást szerzett a vádlottak tevékenységéről, és 2015. augusztus 4-én egy akció keretében őrizetbe vették a vádlottakat.  Ekkor házkutatást is végeztek a „drograktárnak” is helyet adó társasházban, amely során annyi kábítószert foglaltak le, amelynek hatóanyag tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határát is meghaladta.

 

Az I. fokú ítéletről

Kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés  bűntettében találta bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. július 4-én N. Dániel I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 12 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, N.-né F. Edit ugyanezen bűncselekmények miatt 6 év fegyház és 5 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlottak és védőik eltérő minősítés megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: