Emberölés bűntettének kísérlete Karcagon

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 9. kedd, 10:45
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete miatt B. Tibor ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 10 év fegyház és 10 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró törvényszék az elkövetett cselekmény és a vádlott társadalomra veszélyességéhez mérten arányos büntetést szabott, amely szükséges és elégséges is a büntetési célok megvalósulásához. Ezért a táblabíróság a büntetés enyhítésére nem látott semmilyen lehetőséget.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A korábban már többször büntetett, Karcagon élő vádlott, B. Tibor 2009-től élt élettársi kapcsolatban S. Mária sértettel, majd 2011-ben házasságot is kötöttek. Kapcsolatukból két gyermek született.

A vádlott rendszeresen „szipózott”, hígítónak a kipárolgó gőzét szívta be, amitől bódult állapotba került. Ilyenkor a feleségével összeveszett, és az is előfordult, hogy megverte. Ezért a sértett többször a nagymamájához, F. Máriához menekült.

2016. június 17-én a házastársak ismét összevesztek a vádlott „szipózása” miatt. A férfi ekkor megverte a feleségét, aki a gyermekeivel együtt a nagymama házában keresett menedéket. Két nappal később a vádlott megjelent a nagymama házánál, a feleségét kereste. A mama közölte a férfival, hogy unokája nem megy vissza hozzá, és távozásra szólította fel a vádlottat, aki dulakodni kezdett a nagymamával, miközben az asszony igyekezett őt kilökdösni az udvarról.

A feleség félt a férjétől, mert látta, hogy kés van nála, és azt kiabálta felé, hogy „Meghalsz!”. Ezért kiszaladt a házból és egy szomszédos épületben keresett volna menedéket. De a férje utána futott, s miközben megöléssel fenyegette, hátulról a földre rántotta úgy, hogy az asszony a térdére esett. Ekkor a vádlott el akarta vágni késével az asszony nyakát, a nyakat legalább kétszer meg is vágta. A felesége közben megpróbált védekezni, kapkodott a kés után, és ekkor a kézfején és az ujján szenvedett el metszett sérüléseket. Egy szomszédasszony lett figyelmes a történtekre, aki rákiáltott a vádlottra, de mivel ez nem járt eredménnyel, egy téglával dobta fejbe a vádlottat. A férfi ekkor a sértettet elengedte, késsel a kézben a szomszéd felé fordult, aki férje nevét kiabálva kért segítséget. Amikor a szomszéd férfi kilépett az ajtón, a vádlott elfutott a helyszínről.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de tekintettel a sérülések helyére, jellegére, az elkövetés módjára, eszközére, fennállt a súlyosabb sérülés lehetősége, akár a sértett halála is bekövetkezhetett volna.

A vádlott bűnösségét sem a nyomozás során, sem a bírósági tárgyalásokon nem ismerte el.

 

Az I. fokú ítéletről

Emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2017. május 31-én B. Tibor (1985) vádlottat, és ezért őt, mint többszörös visszaesőt, 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: