Halált okozó testi sértés Kiszomboron

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 16. kedd, 08:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a halált okozó testi sértés bűntette miatt Sz. István vádlott ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. A vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés és közügyektől eltiltás mértékét a táblabíróság 6 év börtönről és 6 év közügyektől eltiltásról egyezően 4 évre enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel a cselekmény összes körülményére, a cselekmény súlyára és a vádlott társadalomra veszélyességére az I. fokú bíróság eltúlzottan súlyos büntetést szabott ki. Az ítélőtábla úgy látja, hogy 4 év börtön és közügyektől eltiltás szükséges, de egyben elégséges is a büntetési célok megvalósításához.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

 

A bűncselekményről

Sz. István vádlott édesanyjuk elvesztése óta testvérével, Sz. Sándor sértettel élt együtt egy kiszombori házban. A sértett rendszeresen ivott, a ház fenntartási költségeihez nem járult hozzá, ezek miatt a két férfi között számos vita, veszekedés alakult ki. Ilyenkor a vádlott kiabált a sértettel, és 2016 márciusában egyszer pofon is ütötte.

2016. július 13-án a vádlott ismét összeveszett az alkoholizmusa miatt legyengült fizikai állapotban lévő testvérével, mert az elment otthonról, és a vádlott csak hosszas keresés után találta meg. Ekkor hazamentek, és a házuk udvarán a vádlott előbb kézzel legalább tízszer megütötte a magába roskadva, magatehetetlenül ülő sértettet, majd az ütésektől hátára került testvérét tovább bántalmazta - mellkasába, illetve az oldalába térdelt, és rövid időre a nyakát is megragadta. Mindez mintegy 5 perc alatt zajlott le.

Ezután a vádlott felhagyott testvére bántalmazásával, őt az udvaron hagyta, és bement a lakásba azzal, hogy átöltözik. Ekkor zuhanási hangot hallott, ezért kiment a bejárati ajtóhoz, ami előtt a testvérét hason fekve találta. A sértett ekkor még életben volt, hörgött. A vádlott bevonszolta a fürdőszobába, ott a vért lemosta a sértett testéről, majd a szobába vitte, az ágyra fektette és otthagyta, orvosi segítséget végül csak fél 11 óra körül hívtak a sértetthez.

A bántalmazások során szerzett sérüléseibe a sértett a megverése után 20-30 perccel, este 9 óra körül belehalt, így a mentősök csak a férfi halálát tudták megállapítani. Életét az időben érkező orvosi segítség is csak kis valószínűséggel tudta volna megmenteni.

 

Az I. fokú ítéletről

Halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. június 13-án Sz. István (1968) vádlottat, és ezért őt 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: