Életveszélyt okozó testi sértés bűntette Soltvadkerten

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 30. kedd, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt V. I. ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék döntését. Így a vádlott jogerős ítélete 2 év börtön és 5 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az ügy minden körülményére, valamint a vádlott társadalomra veszélyességére, az I. fokon kiszabott büntetés arányos, annak lényeges súlyosítását a táblabíróság nem látta indokoltnak.

A jogerős döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 V. I. vádlott mintegy 4 éve él folyamatosan Magyarországon, alkalmi mezőgazdasági munkából tartotta el magát és családját. Több helyen, legutóbb Soltvadkerten lakott.

A vádlott magyarországi tartózkodása során ismerte meg C. V. A. sértettet, aki szintén román állampolgár, és akivel többször dolgozott és lakott is együtt.

2016. augusztus 17-án a vádlott az esős időjárás miatt nem dolgozott, így a soltvadkerti házban tartózkodott, ahol lakótársaival együtt italozott, és ittas állapotba került. A sértett 11 óra tájban megjelent a házban, ahol korábban ő is lakott, hogy az elköltözésekor hátrahagyott használati tárgyait magával vigye. A sértett bekapcsolódott az italozásba, majd délután fél 3 körül viccesen káromkodott. Ezt a vádlott félreértette, indulatosan kérdőre vonta a sértettet, majd felállt, felkapott egy kést, és a sértettet nyakon szúrta.

A sértett nyaka erősen vérezni kezdett, amitől valamennyien megijedtek. A vádlott egy pólószerű anyagot adott a sértettnek, hogy azzal szorítsa el a sebet. Hamarosan egy, szintén a házban lakó értesítette a rendőrséget, míg a vádlott arra kérte az egyik lakótársát, hogy hívja ki a mentőket, majd mindvégig a sértett mellett maradt addig, amíg a kiérkező rendőrök őrizetbe vették.

A sértett a támadás során életveszélyes sérüléseket szenvedett, de figyelemmel az összes körülményre, a bántalmazás eszközére, a szúrás irányára, a támadás akár halálos eredményt is okozhatott volna. Azt nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy a vádlott a sértett halálát akarta volna.

 

Az I. fokú ítéletről

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. július 5-én V. I. román állampolgár vádlottat, és ezért őt 2 év börtönre és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, téves minősítés miatt, a vádlott bűnösségének életveszélyt okozó testi sértés bűntette helyett emberölés kísérletében történő megállapítása és erre figyelemmel hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: