Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 30. kedd, 09:30
Összegzés: 

Megváltoztatta kábítószer birtoklásának bűntette miatt A. V. H. első rendű vádlott és társa ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét a Szegedi Ítélőtábla.  

Az II. rendű vádlott A. B. cselekményét felbujtóként elkövetettnek minősítette a táblabíróság, míg az I. rendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamát 8 évről 10 évre, a II. rendű vádlottét 7 évről 12 évre súlyosította az ítélőtábla. A Magyarországról történő kiutasítás tartama mindkét vádlott esetében 10 év lett.

A tárgyaláson csak az előzetes letartóztatásban lévő, I. rendű vádlott vett részt, aki a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tett. Egyebek mellett ezért lett enyhébb a büntetése, mint a II. rendű vádlotté. A II. rendű vádlott Hollandiában tartózkodik, ő írásban nyilatkozva tagadta bűnösségét.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlottak azzal, hogy 410 csomagban nettó 355,8 kilogramm súlyú marihuánát akartak magyar területre becsempészni, amely teljes hatóanyag tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának csaknem harmincnyolcszorosa. olyan súlyú bűncselekményt követtek el, hogy az I. fokon kimondott büntetés mindenképp eltúlzottan enyhének mondható. Ezért volt szükség a büntetés súlyosítására.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.   

 

 

A bűncselekményről

A holland állampolgárságú vádlottak 2014 vége és 2015 eleje között ismerkedtek meg Hollandiában. Ezt követően a II. rendű vádlott rávette az I. rendű vádlottat – aki egy magánfuvarozó társaságot működtetett – arra, hogy Albániából 30 ezer euró ellenében marihuánát vigyen Magyarországon keresztül Hollandiába. A vádlottak megegyeztek abban, hogy a kábítószer szállításához az I. rendű vádlott által lízingelt nyergesvontatót, és a II. rendű vádlott által megszerzett hűtős félpótkocsit használják majd. Tisztában voltak a vádlottak azzal is, hogy a félpótkocsi padlólemezének hőszigetelését eltávolították, és így a padlólemez alatt 12 méter hosszan és 2,5 méter szélességben mintegy 2.200 literes rejtekhely került kialakításra.

A vádlottak a kábítószer szállításának leplezésére egy legális nemzetközi fuvart szerveztek Varsóból a koszovói Peje nevű városba, majd 2015. február 3-án elindultak a kocsiszerelvénnyel Varsóba. Ott az előzetes szervezésnek megfelelően csokoládé szállítmányt vettek fel, majd Csehországon, Szlovákián, Magyarországon és Szerbián keresztül február 6-án érkeztek meg Pejébe. Majd a II. rendű vádlott közölte az I. rendű vádlottal, hogy előremegy Albániába, és értesíteni fogja, hogy mikor kell utána mennie Tiranába, ahol a járműszerelvényt egy benzinkúton kell hagynia. Végül az I. rendű vádlott február 9-án belépett Albániába, a megjelölt benzinkúton hagyta a vontatmányt, és a vontatóval egy másik benzinkútra ment, hogy kivárja, amíg a vontatmány megtöltik kábítószerrel.

Több órás várakozás után a vádlottak visszamentek a vontatmányért, az ráakasztották a vontatóra. Ekkor a II. rendű vádlott közölte az I. rendűvel, hogy a félpótkocsiban kialakított rejtekhelyet marihuánával töltötték fel, majd elindultak haza, és az éjszakát az albán-koszovói határon töltötték. Február 10-én a II. rendű vádlott közölte társával, hogy repülővel fog Albániából Budapestre utazni, ahol találkoznak majd, így a szerelvényt az I. rendű vádlottnak kell Budapestig vezetnie.

Február 10-én az éjszakai órákban az I. rendű vádlott megérkezett a szerb-magyar határra, és 9 órás szerbiai pihenő után február 11-én belépésre jelentkezett Magyarországra, ahol a röntgengépes átvizsgálás során felfedezték az elrejtett kábítószer szállítmányt. A tételes vámvizsgálat során 410 csomag, bruttó 417,2 kiló össztömegű növényi anyagot találtak meg. Ennek nettó össztömege 355,8 kilogramm, aminek totál-THC tartalma 45,5 kiló. Ez meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 37,9-szerese.

Eljáró bíróság: