Három kábítószer-kereskedőt ítélt el a Szegedi Ítélőtábla

Tárgyalás időpontja: 
2018. február 8. csütörtök, 09:30
Összegzés: 

Két férfit (köztük egy szerb állampolgárt) letöltendő, egyet pedig végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Szegedi Ítélőtábla azért, mert nagyobb, illetve kisebb mennyiségű kábítószert adtak el, emellett kábítószer eladását tervezték Bács-Kiskun megyében.

 

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt Á. A. és társai ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

Az I. és a II. rendű vádlottak kábítószer-kereskedelem bűntetteként értékelt cselekményét társtettesként elkövetettnek minősítette, míg a II. rendű vádlott büntetését 9 év 6 hónap fegyházról 11 évre súlyosította, a II. rendű vádlottal szemben elrendelt vagyonelkobzás mértékét 282.500 forintban állapította meg. A III. rendű vádlott szabadságvesztés büntetése nem változott (1 év 6 hónap börtön), azonban az ítélőtábla a büntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Az I. rendű vádlott jogerős ítélete 10 év fegyház és Magyarország területéről 10 év kiutasítás lett, ami szintén megegyezik az I. fokú ítélettel. 

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokú bíróság mértéktartó büntetést szabott ki, azonban a II. rendű vádlott esetében az ítélőtábla – tekintettel arra, hogy az a vádlott már hosszabb ideje foglalkozott kábítószer-kereskedelemmel – mindenképpen indokoltnak találta a büntetés súlyosítását. A III. rendű vádlott bűne az I. és II. rendű vádlottéhoz képes jóval csekélyebb mértékű, életvitelében is pozitív változás állt be a cselekmény elkövetése óta, ezért esetében a végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása is elegendő a büntetési célok megvalósulásához.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye. 

 

Az I. fokú ítéletről

Jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem bűntettében és megszerzéssel, csekély mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklásának vétségében találta bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. február 24-én Á. A. I. rendű, szerb állampolgár vádlottat. Ezért őt a bíróság, mint visszaesőt, 10 év fegyházra és Magyarország területéről 10 év kiutasításra ítélte.

Az ügy II. rendű vádlottja, K. Cs. ugyanezen bűncselekményekért 9 év 6 hónap fegyház és 10 év közügyektől eltiltás büntetést kapott, míg a III. rendű vádlottat, A. G.-t kábítószer kereskedelem vétségéért és kábítószer birtoklásának bűntettéért 1 év 6 hónap börtönre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte a törvényszék.

Az ítélet ellen az ügyész az I. és a II. rendű vádlottak terhére a büntetés súlyosítása érdekében, míg a vádlottak és védőik egyrészt a tényállás téves megállapítása (I. és II. rendű vádlott), másrészt a büntetés enyhítése érdekében fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A bűncselekményről

A II. rendű vádlott 2014 januárjától az elfogása napjáig Kecskeméten különböző fajtájú kábítószerek, így marihuána, speed por, extasy tabletta és kokain értékesítésével foglalkozott. Az I. rendű vádlott, aki szerb állampolgár, rendszeresen járt át Magyarországra Szerbiából. 2014-ben többször is meglátogatta a lakásán a II. rendű vádlottat, aki megmutatta neki, milyen kábítószerei vannak, s ezekből használatra, ingyen többször is átadott csekély mennyiséget szerbiai vendégének.

A II. rendű vádlott a III. rendű vádlott részére kábítószer tartalmú anyagokat értékesített összesen 274 ezer forint értékben. Az így eladott kábítószer mennyisége meghaladta a csekély mennyiség alsó határát, annak 17,1-szerese, de nem érte el a jelentős mennyiség alsó határát. A III. rendű vádlott csekély mennyiséget értékesített a II. rendű vádlottól kapott anyagból.

2./ 2014 májusában az I. és a II. rendű vádlottak megegyeztek abban, hogy az I. rendű nagyobb mennyiségű kábítószert ad át a II. rendűnek azért, hogy azt a II. rendű továbbértékesítse. A nagy mennyiségű kábítószer az I. rendű vádlott Szerbiából érkező autójának átalakított üzemanyag-tartályában volt elrejtve. Az I. rendű vádlott legutóbb 2014. május 31-én érkezett Magyarországra, majd másnap délután egy kecskeméti ház udvarában az átalakított tankból kiszedte a kábítószert, összesen 9 csomagot, amit egy lezárt dobozban helyeztek el.

A nyomozóhatóság, előzetes bejelentés alapján, nem sokkal később megjelent ennél a kecskeméti háznál, ahol tetten érték a két vádlottat.

A helyszíni szemle során a rendőrség összesen 6.575 gramm nettó tömegű zöld növényi ágvégződést foglalt le a 9 csomagból, amelynek totál-THC tartalma 907 gramm volt, ami meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 7,6-szerese. A rendőrség házkutatást tartott a II. rendű vádlott lakásán is, ahol annyi kábítószert találtak, amely a jelentős mennyiség alsó határának 9,46-szorosa.

Eljáró bíróság: