Három Békés megyei kábítószer-kereskedő büntetése: összesen 23 és fél év szabadságvesztés

Tárgyalás időpontja: 
2018. március 13. kedd, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a Gyulai Törvényszék I. fokú ítéletét abban a bűnügyben, amelyben három Békés megyei   kábítószer-kereskedőt vontak felelősségre. Így az I. rendű vádlott jogerős büntetése 12 év fegyház és 10 év közügyektől eltiltás, az ügy felderítését részletes beismerő vallomással segítő II. rendű vádlotté 8 év fegyház és 8 év közügyektől eltiltás, a III. rendű vádlotté 3 év 6 hónap börtönt, 5 év közügyektől eltiltás lett. Az I. és a II. rendű vádlottak esetében a bíróság 2,7-2,7 millió forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság az elkövetett bűncselekményekhez mérten arányos büntetést szabott ki, azok mérséklése már a büntetési célok megvalósulását veszélyeztetnék.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.   

 

Társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2017. június 23-án B. B. -  I. rendű vádlottat, és ezért őt 12 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Esetében a bíróság 2,7 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Az ügy II. rendű vádlottja, M. A.-né szintén társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettéért 8 év fegyház és 8 év közügyektől eltiltás, míg a III. rendű vádlott, B. L. bűnsegédként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettéért 3 év 6 hónap börtönt, 5 év közügyektől eltiltás büntetés kapott. A II. rendű vádlott estében  2,7 millió forint erejéig vagyonelkobzás is elrendelt a bíróság.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

2015 június környékén az I. rendű vádlott megkereste a II. rendű vádlottat azért, hogy az asszony, korábbi kapcsolatait felhasználva, szerezzen neki havonta legalább 100 gramm kábítószert, amit ő tovább tudna értékesíteni. A nő 2015 augusztusában végül beleegyezett abba, hogy kábítószert szerez, azt továbbadja az I. rendű vádlottnak.

A II. rendű vádlott egy Kopasz gúnynevű, az eljárás során minden kétséget kizáróan nem azonosított monori személlyel vette fel a kapcsolatot, akitől 2015 augusztus 19-e és 2015. október 29-e között összesen kilencszer, alkalmanként 100-100 gramm pentedront vásárolt. Egy-egy esetben 240 ezer forintot fizetett ki. Az I. rendű vádlott ezt a kábítószert alkalmanként 300 ezer forintért vette meg a II. rendű vádlottól, és az eljárás során részben ismertté vált, részben felderítetlen személyeknek értékesítette.

A III. rendű vádlott 2015 novemberében, amikor a II. rendű vádlott az I. rendű vádlott újabb kérésére további kábítószert akart venni Monoron,  azzal segítette a a II. rendű vádlottat, hogy autóval szállította a kábítószer adásvétele során. Ő vezette a személygépkocsit akkor is, amikor a rendőrség 2015. november 16-án Vésztő külterületén a vádlottakat ellenőrzés alá vonta, amikor a II. rendű vádlott a kábítószert önként átadta a rendőröknek.

Eljáró bíróság: