Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette Szegeden (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2018. március 20. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette
Tárgyaló: 
fszt. 11-es tárgyaló
Összegzés: 

Dr. Hegedűs István büntető tanácsa

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Járásbíróság 2016. június 22-én P. Zs. (1977) vádlottat, és ezért őt, mint erőszakos többszörös visszaesőt 2 év 6 hónap fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottat a garázdaság vétsége miatt emelt vád alól felmentette.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint T. T. és V. Á. a DAKÖRT Kft. alkalmazottjaiként forgalmi- és utasellenőri feladatot láttak el a szegedi tömegközledési8 járműveken.

1./ 2013. június 11-én T. T. a 3-as villamosvonalon konfliktusba keveredett N. I.-val, I. H.-val és K.-né G. M.-val, és az ügyben rendőrsági nyomozás indult.

Másnap T. T. párban V. Á.-val, az 5-ös trolibuszon látott el ellenőri feladatokat. Amikor a Mars téren leszálltak, hogy egy érvényes jegy nélkül utazóval szemben intézkedjenek, P. Zs., (akit korábban már többször elítéltek erőszakos bűncselekmények miatt) és egy ismeretlenül maradt társa az előző napi intézkedés miatt sértegetni és szidalmazni kezdte T. T. sértettet. A vita során a vádlott egyszer arcon köpte a sértettet, majd ököllel arcon vágta, és a testére is több ütést mért, melyek nagy részét a sértett el tudta hárítani. Ezt látva V. Á. sértett a társa segítségére sietett, a vitázó felek közél állt. Ekkor a vádlott őt is meglökte. A veszekedés során T. T. sértettnek 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

2./ Közvetlenül ez után a vádlott menekülni próbált, de a sértetteken kívül két kollégájuk is üldözni kezdte. Amikor utolérték, megpróbálták közrefogni, de a vádlottnak sikerült kitörnie, s közben megütötte az egyik tanút, T. G.-t. A vádlott tovább szaladt, nyomában üldözőivel, és amikor ismét utolérték, a vádlott az ellenőröket szidalmazni kezdte, hadonászott, míg végül a kiérkező rendőrjárőrök elfogták, megbilincselték és előállították.

Fellebbezések után került az ügy a Szegedi Törvényszékre, amely a vádlott bűnösségét garázdaság vétségben is megállapította, egyebekben az I. fokú ítéletet helybenhagyta. Mivel bűnösség kérdésben két eltérő ítélet született, megnyílt a III. fokú eljárás lehetősége. Az ügyész a vádlott terhére, a büntetés súlyosítása érdekében, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: