Hat év börtön lett a battonyai késelő büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2018. március 20. kedd, 10:30
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete miatt S. L. indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokú ítéletének a szabadságvesztés büntetés mértékére vonatkozó részét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év börtön lett. Változott a közügyektől eltiltás időtartama, amit az ítélőtábla 8 évről 5 évre mérsékelt.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az ügy összes körülményét figyelembe véve az I. fokú bíróság arányos börtönbüntetést szabott ki a vádlottra, így annak enyhítésére az ítélőtábla nem látott semmi indokot. Ugyanakkor a közügyektől eltiltás tartama eltúlzottan sok volt, ezért ezt csökkentette az ítélőtábla.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.  

 

Emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2017. július 18-án S. L. vádlottat, és ezért őt 6 év börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. 

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint S. L. vádlott, T. S. sértett és G. L. Battonyán egy szükséglakásban éltek. A lakás használatára a vádlott és G. L. volt jogosult, míg a sértettet a vádlott fogadta be. Mindhárman italozó életmódot folytattak. A bűncselekményt megelőző hetekben a sértett többször is szidalmazta a vádlottat. Ennek során meg is ütötte és meglökdöste őt.

2016. november 2-án a sértett megkapta a bankszámlájára a közhasznú munkásként őt megillető bérét, és ekkor az átlagosnál is nagyobb ivászat kezdődött, a sértett meghívta italozni a vádlottat és közös lakótársukat is. Egy battonyai sörözőben nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak, majd a vendéglőt nem egyszerre hagyták el, utolsóként a sértett ért haza.

Mikor belépett a vádlott és harmadik társuk által lakott szobába, a sértett szidni kezdte a vádlottat, majd egyszer tenyérrel meg is ütötte. A veszekedés témája, mint ahogy máskor is, a vádlott italozása, ittassága volt.

Úgy negyed órával az ütést követően a vádlott ellökte az ágya mellett beszélő sértettet, felkapott egy kést, és a lökéstől hátrahanyatló férfit kétszer nyakon, kétszer pedig arcon szúrta. A sértett felállt, átszaladt a szomszédba segítséget kérni. Az ott lakó férfi értesítette a mentőszolgálatot. A sértettet kórházba szállították, majd onnan a szegedi klinikára került, ahol megműtötték. A sértett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a nyakra mért szúrások akár a férfi halálát is okozhatták volna. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a halálos következmény elmaradt.

Eljáró bíróság: