Enyhítette a Szegedi Ítélőtábla a tiszakécskei gyilkosok büntetését

Tárgyalás időpontja: 
2018. április 11. szerda, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt N. K. és társa ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. A táblabíróság az I. rendű vádlott büntetését életfogytiglan, minimum 25 évről 21 év fegyházra, a II. rendű vádlottét 18 évről 15 év fegyházra enyhítette.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: tekintetbe véve az ügy összes körülményét, egyebek mellett a vádlottak fiatal korát, azt hogy különösen hátrányos helyzetük miatt váltak hajléktalanná, a táblabíróság úgy látta, hogy az enyhébb ítélet is elegendő a büntetési célok megvalósulásához.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, mint társtettest és kábítószer birtoklásában mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. április 12-én N. K. (1994) elsőrendű vádlottat. Ezért őt a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, kimondva, hogy büntetéséből legkorábban 25 év letöltése után szabadulhat.

Az ügy II. rendű vádlottját, S. E. J.-t (1997) ugyanezen bűncselekményért és vétségért 18 év fegyház és 10 év közügyektől eltiltás büntetést kapott, amelyből legkorábban a büntetés legalább kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik a minősítés megváltoztatása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az izraeli állampolgárságú G. O. sértett 2016 márciusában érkezett Magyarországra, ahol hosszabb időt kívánt eltölteni. Tervei között szerepelt, hogy megtanul magyarul, illetve – Magyarországon élt őseire tekintettel – megszerzi a magyar állampolgárságot. A férfi előbb hat hétig Kecskeméten lakott, majd Tiszakécskén tartózkodott. Itt alkalmi szállásokon vagy a szabadban, sátorozva éjszakázott. Személyes tárgyait, okmányait mindig magánál tartotta egy hátizsákban és egy bőröndben. Holmijai között volt egy erősen használt laptop és egy mobiltelefon is. A sértett kevés készpénzzel rendelkezett, mindössze 20 amerikai dollár és 3 ezer forint volt nála egy, a forgalomból már kivont 10 guldenes bankjegy mellett.

Az I. és a II. rendű vádlott 2016 áprilisában hajléktalan volt, az I. rendű egy romos házban, míg a II. rendű alkalmi jelleggel egy ismerősénél aludt. Mint haverok, együtt csavarogtak Tiszakécskén, illetve különböző kocsmákban italoztak, időnként kábítószert fogyasztottak.

Az I. rendű vádlott 23016 közepén felfigyelt arra, hogy a sértett Tiszakécskén tartózkodik. Április 21-én este a vasútállomás környékén járt a vádlott két ismerősével, ahol a sértett éjszakai szállást keresett. Az I. rendű vádlott felajánlotta a sértettnek, hogy nála aludhat. A romos házhoz hívta a férfit azzal a szándékkal, hogy értékeit, pénzét elveszi, miközben társai erről a szándékáról nem tudtak.

A sértett elfogadta a meghívást, mind a négyen elmentek a házhoz, ahol a sértett lefekvéshez készülődött úgy, hogy belebújt kiterített hátizsákjába. Az I. rendű vádlott előbb a társait akarta meggyőzni arról, hogy a sértettet rabolják ki, de azok ez ellen tiltakoztak, és megpróbálták az I. rendűt lebeszélni a céljáról. Ekkor az I. rendű telefonon felhívta a II. rendű vádlottat, akit szintén a romos házhoz hívott, közölve vele, hogy van ott egy személy, akinek el kéne venni a pénzét. A II. rendű a hívásra a tetthelyre ment, ahol találkozott az I. rendű vádlott társaival, akik azt hitték, hogy az I. rendű letett rablási szándéláról, majd néhány perccel később távoztak a helyszínről.

A két vádlott előbb megbeszélték a sértett kirablását, majd az I. rendű vádlott felvetésére megállapodtak abban, hogy az izraeli férfit megölik. A II. rendű vádlott javasolta, hogy a sértettet az udvaron található téglákkal verjék agyon. Ebben meg is egyeztek. A megbeszélés közben a két vádlott „füves” cigarettát szívott.

Ezt követően a vádlottak a fejére célozva téglákkal dobálni kezdték a hálózsákban fekvő sértettet. Erre a sértett felébredt, de mivel a hálózsákba volt burkolózva, nem tudott sikerrel védekezni, csak a kezét emelte maga elé. A bántalmazás következtében rövid időn belül a sértett elvesztette eszméletét. Miután nem mozdult, a vádlottak azt hitték, meghalt, és elkezdték átkutatni a csomagjait. A sértett ekkor hörögni kezdett, mire a vádlottak ismét dobálni kezdték, amíg a sértett végleg el nem hallgatott.

A cselekmény során a sértett legalább harminc sérülést szenvedett el. Ezek többsége a téglával történő dobásoktól származott, de több rúgás is érte. A vádlottak a sértett értékeit, pénzét elvették, a holttestet a romos házba húzták, ahol törmelékkel elfedték, majd elhagyták a helyszínt. A rablott pénzből bevásároltak, majd egy együtt söröztek.

A sértett halálát a bántalmazás során elszenvedett koponya- és agysérülések miatt kialakult keringés- és légzésbénulás okozta.

A vádlottak elfogásakor (2016. április 30-án) mindkettőjüknél kábítószert találtak a rendőrök.

Eljáró bíróság: